Na hlavný obsah

V Prahe sa končí Globsec, uviedol dvetisíc hostí zo 70 krajín. Vystúpila tu šéfka eurokomisie či ruský opozičný novinár

Čo priniesol devätnásty ročník Globsecu?

V Prahe sa končí Globsec, uviedol dvetisíc hostí zo 70 krajín. Vystúpila tu šéfka eurokomisie či ruský opozičný novinár
Na konferencii vystúpila aj znovuzvolená predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová Foto: STVR

Po troch dňoch sa v Prahe končí bezpečnostná konferencia Globsec s podtitulom Ako skrotiť búrku. Presťahovala sa z Bratislavy a bola bez účasti vládnych predstaviteľov Slovenska, hoci Slováci na nej prítomní boli.

Novinkou, ktorú na konferencii predstavila znovuzvolená predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová, je vymenovanie komisára pre obranu. Dánska premiérka Mette Frederiksonová v Prahe zas vyzvala k zníženiu limitov na použitie strategických zbraní na ruskom území.

Reportáž z pražského Globsecu priniesla do Správ redaktorka Katarína Vítková:

Ešte pred mesiacom nevedel, či prežije v ruskom väzení, kde si odpykával 25-ročný trest za kritiku režimu. Ruský opozičný politik a novinár Vladimír Kara-Murza sa napokon stal súčasťou veľkej výmeny väzňov medzi východom a západom. Diskusia bývalého spolupracovníka Borisa Nemcova patrila na pražskej konferencii k najsledovanejším.

Aby svet počul

„Je dôležité, aby svet videl, počul a všimol si všetky tie stovky a tisíce politických väzňov v dnešnom Rusku. Je ich omnoho viac než za Sovietskeho zväzu. A najrýchlejšie rastúcou skupinou na tomto zozname sú tí Rusi, ktorí vystúpili proti ruskej agresii na Ukrajine,“ upozornil na Globsecu ruský opozičný politik a novinár Vladimír Kara-Murza.

I tieto svedectvá sú dôvodom ostražitosti EÚ a stoja za zámerom vzniku postu eurokomisára pre obranu. Konferencia sa sústredila i na podobu mierových rokovaní medzi Gazou a Izraelom. Stojí tiež za vytvorením iniciatívy GeoTech Center. Tá má v budúcnosti zlepšiť dopady nových technológií na bezpečnosť a prepojiť odborníkov na informačné technológie a politikov.

Návštevy desiatky premiérov a prezidentov a dvadsiatky ministrov obrany a zahraničných vecí si vyžiadali zvýšené bezpečnostné opatrenia. Globsec pri presune z Bratislavy do Prahy zvažoval i mieru podpory hosťujúcej krajiny.

„Bez podpory ktorú vám musí poskytnúť štát a inštitúcie, sa nedá takáto konferencia vôbec zrealizovať. Hovoríme o potrebe ochrany pre vysokopostavených ústavných činiteľov, medzinárodných partnerov a inštitúcie. Bez toho sa to nedá. Český štát sa podujal takúto podporu skutočne udeliť, slovenský by sa na to pravdepodobne v tejto vládnej konštelácii nepodujal,“ zhodnotil situáciu analytik Asociácie pre medzinárodné otázky Pavel Havlíček.

Devätnásty ročník Globsecu hostil dvetisíc účastníkov zo 70 krajín. Budúci ročník sa uskutoční opäť v Prahe, v júni 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet