Na hlavný obsah

V Prešove začali budovať novú vojenskú nemocnicu. Má obsahovať aj priestor pre štúdium lekárov

Otvorená má byť v roku 2027.

V Prešove začali budovať novú vojenskú nemocnicu. Má obsahovať aj priestor pre štúdium lekárov
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Už niekoľko týždňov sa ozýva stavebný ruch pri budovaní vojenskej nemocnice v Prešove. Spĺňať bude prísne kritéria NATO a slúžiť má hlavne pre civilné obyvateľstvo. Hotová má byť do troch rokov v areáli súčasnej fakultnej nemocnice, ktorú tiež čaká rekonštrukcia.

Prípravné práce na budúcej vojenskej nemocnici sú v plnom prúde. Aktuálne likvidujú bývalý geriatrický a infekčný pavilón či starú kotolňu a prekladajú inžinierske siete.

„S výkopovými prácami a zakladacími a budovaním tej podzemnej časti plánujeme začať niekde v horizonte prvý dvoch októbrových týždňov. V prvej polovici budúceho roku by sme boli radi, kedy by tá podzemná časť bola hotová,“ informoval koordinátor projektu a riaditeľ vojenskej nemocnice v Ružomberku Marián Križko.

Pod zemou budú tri poschodia a následne začnú stavať osem nadzemných. V novej nemocnici pribudnú aj oddelenia, ktoré v Prešove chýbajú, napríklad neurochirurgia, nukleárna medicína či vlastné laboratória. Vzniknúť tu má aj priestor pre štúdium lekárov.

„Stojí pred nami projekt 550 miliónovej nemocnice, ktorá bude mať kapacitu 1 200 – 1 300 lôžok. Prakticky celá urgentná nemocnica, ktorá je dnes v priestoroch fakultnej nemocnice prejde do budovy. Je to vojenská nemocnica len preto, lebo bude stavaná zo zdrojov ministerstva obrany,“ vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

„Myslím si, že ten čas na výstavbu je dramaticky podhodnotený a to by musel štát trikrát takú nemocnicu ako Bory postaviť dvakrát rýchlejšie aj viac ako súkromný investor na Boroch v Bratislave. Zdá sa mi to nerealistické, ale nechajme sa prekvapiť čo z toho bude,“ uviedol riaditeľ inštitútu INEKO a zdravotnícky analytik Dušan Zachar.

Výstavbe novej vojenskej nemocnice v Prešove sa v Správach z regiónov venovala redaktorka Katarína Zakuťanská:

Nová nemocnica má napomôcť zadlženosti

Výstavba novej vojenskej nemocnice má napomôcť aj zadlženosti fakultnej nemocnice. Tá už od júla spadá pod rezort obrany.

„Chceme, aby nemocnica do výstavby novej, bola pripravená už plnohodnotne v nejakom vyrovnanom rozpočte, čiže bude to tri roky, aby sa dostala do pozitívnych čísel,“ povedal podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).

„Len betón, tehly nemocnicu nerobia, nemocnicu robia hlavne kvalifikovaní a dobre uvažujúci personál, nastavené procesy a cesta pacienta. To je veľký otáznik, či sa len novou nemocnicou v tomto zmysle môže niečo zmeniť,“ dodal Zachar.

Pozemky v areáli sú už vysporiadané a popri výstavbe musia vyriešiť aj otázku dopravnej infraštruktúry. Nová vojenská nemocnica v Prešove má byť pre pacientov otvorená v roku 2027.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny