Na hlavný obsah

V rokovacom poriadku NR SR majú nastať zmeny, volá po nich časť koalície aj opozície

Strany mali svoje návrhy pripraviť do konca prázdnin.

V rokovacom poriadku NR SR majú nastať zmeny, volá po nich časť koalície aj opozície
Poslanci v parlamente. Foto: STVR

V rokovacom poriadku Národnej rady (NR) SR majú nastať zmeny. Politické strany mali svoje návrhy pripraviť do konca letných prázdnin. Po zmenách volá časť koalície i opozície.

Opozičná SaS napríklad hovorí o chaose pri skrátenom legislatívnom konaní a o potrebe zaviesť nové pravidlá. SNS chce sprísniť podmienky vo vyjadrovaní politikov.

Politické strany mali počas letných prázdnin pracovať na úpravách pravidiel rokovacieho poriadku. Následne mali hľadať kompromis.

„My sme vytvorili koaličnú pracovnú skupinu. Verím, že v auguste dospejeme k nejakej podobe nového rokovacieho poriadku. Do akej miery treba prvé čítanie, do akej miery navrhovateľ a spravodajca môžu vystupovať, či minister môže v rámci rozpravy reagovať,“ povedal Andrej Danko (SNS) v júli tohto roka.

Na začiatku septembra však SNS návrh zmien hotový nemá. „Je to v štádiu príprav. Akonáhle to budeme mať ucelené, budem vás informovať,“ uviedol poslanec NR SR Rudolf Huliak (SNS).

Zmenám v rokovacom poriadku NR SR sa v Správach venoval redaktor Silvester Roštár:

Opozícia žiada späť obrazovú prezentáciu

Opozičná strana SaS kritizuje koalíciu, že sa päť mesiacov nedokáže dohodnúť na šéfovi parlamentu a že v NR SR vládne chaos. SaS prišla s návrhom, aby bolo v rozprave opäť možné použiť obrazovú prezentáciu.

Požadujú, aby nedochádzalo k zneužívaniu skráteného legislatívneho konania, ako to podľa nich bolo napríklad pri nedávnej novele Trestného zákona.

„Vláda predkladá návrhy na skrátené legislatívne konanie aj tam, kde na to nie sú žiadne dôvody. Nemáme tu pandémiu, nemáme tu energetickú krízu. Navrhujeme, aby tie návrhy boli presnejšie a konkrétnejšie odôvodnené,“ priblížil poslanec NR SR Ondrej Dostál (SaS).

„My nemáme návrhy, ktoré sa týkajú rokovacieho poriadku. V tomto smere podporujeme návrhy kolegov SaS. Ja sa obávam, že koalícia opozičné návrhy znova nepodporí a obávam sa aj toho, s akými návrhmi prídu oni sami,“ povedala poslankyňa NR SR Zuzana Števulová (Progresívne Slovensko).

Pozmeňovacie návrhy by sa viac v pléne nemuseli čítať. S tým prišiel v minulosti predseda poslaneckého klubu strany Smer-SD Ján Richter. Každý z poslancov by ich mohol mať k dispozícii v elektronickej podobe. Tvrdí, že by to zabránilo zbytočnému naťahovaniu času počas schôdzí.

„Pokiaľ nie sú definitívne dohody, Smer-SD sa k téme zmien v rokovacom poriadku nebude vyjadrovať,“ uviedla strana v písomnom stanovisku. Koalícia plánovala presadiť zmeny v rokovacom poriadku do konca roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko