Na hlavný obsah

V Rusku zatkli ďalšieho generála. Je podozrivý z prijatia úplatku vo výške viac ako 20 miliónov rubľov

V prípade usvedčenia mu hrozí až 15 rokov za mrežami.

V Rusku zatkli ďalšieho generála. Je podozrivý z prijatia úplatku vo výške viac ako 20 miliónov rubľov
Ilustračná snímka. Foto: Facebook/Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR

Ruskí vojenskí vyšetrovatelia zadržali ruského generála Valerija Mumindžanova. Zástupca veliteľa Leningradského vojenského okruhu je podozrivý z prijatia úplatku vo výške viac ako 20 miliónov rubľov (necelých 171-tisíc eur).

Uviedol to v pondelok (2. 9.) Vyšetrovací výbor, ktorý má úlohu federálnej kriminálnej centrály Ruska. V prípade usvedčenia a odsúdenia hrozí generálovi až 15 rokov za mrežami.

Mumindžanov predtým pôsobil ako šéf jedného z oddelení ruského ministerstva obrany. V tejto funkcii bol zodpovedný za uzatváranie zmlúv s obchodnými spoločnosťami na dodávku uniforiem vrátane uniforiem pre jednotky nasadené vo vojne proti Ukrajine v celkovej hodnote 1,5 miliardy rubľov (necelých 13 miliónov eur).

Vyšetrovatelia tvrdia, že okrem úplatkov zistili, že generál a jeho rodina vlastnia niekoľko nehnuteľností v Moskve a Voroneži v hodnote viac ako 120 miliónov rubľov (vyše milióna eur). Teraz vyšetrujú, či generál a jeho príbuzní nadobudli tieto nehnuteľnosti v súlade so zákonom.

Súčasné zatýkanie ruských vojenských hodnostárov vyvolalo aprílové zatknutie bývalého námestníka ministra obrany Timura Ivanova, ktorého zadržali pre podozrenie z prijatia úplatku vo výške jednej miliardy rubľov (vyše 8,5 milióna eur).

Najväčšia vlna korupčných škandálov

Práve Ivanovovo zatknutie spustilo najväčšiu vlnu korupčných škandálov, ktoré zasiahli ruskú armádu a ministerstvo obrany za posledné roky. Odvtedy úrady zadržali najmenej desiatku ďalších ľudí vrátane zástupcu náčelníka generálneho štábu.

Minulý týždeň pre podozrenie z korupcie zatkli ďalšieho bývalého námestníka ministra obrany Pavla Popovova a v júli skončil vo väzbe ďalší bývalý námestník ministra obrany Dmitrij Bulgakov, ktorý mal na starosti logistiku.

Agentúra Reuters predtým napísala, že „tieto vyšetrovania signalizujú vážnu snahu Kremľa vykoreniť korupciu v armáde, keďže vojna na Ukrajine trvá už dva a pol roka“.

Ruský vojenský aparát je považovaný za mimoriadne skorumpovaný, poznamenala agentúra DPA. Dodala, že všetky škandály sa týkajú obdobia, keď ministerstvu šéfoval Sergej Šojgu. Toho prezident Vladimir Putin v máji odvolal a vymenoval ho za nového tajomníka svojej bezpečnostnej rady.

Putin vymenoval za nového ministra renomovaného ekonóma Andreja Belousova, od ktorého si Kremeľ sľubuje efektívnejšie riadenie obrovských vojnových výdavkov a očistenie ministerstva od sprenevery.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet