Na hlavný obsah

Prieskum IPSOS: Do NR SR by sa dostali aj dve mimoparlamentné strany, nahradili by hnutie Slovensko a SNS

Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos.

Prieskum IPSOS: Do NR SR by sa dostali aj dve mimoparlamentné strany, nahradili by hnutie Slovensko a SNS
Na snímke zľava predseda SNS Andrej Danko a šéf hnutia Slovensko Igor Matovič. Ich subjekty by sa podľa Ipsosu do parlamentu už nedostali. Foto: TASR/Pavel Neubauer, Pavol Zachar/koláž STVR

Ak by sa voľby do Národnej rady (NR) SR konali v septembri 2024, vyhrala by ich opäť strana premiéra Roberta Fica Smer-SD. Druhé by bolo Progresívne Slovensko (PS), tretí opäť Hlas-SD. Vyplýva to z volebného modelu agentúry Ipsos pre Denník N.

Smer-SD by získal 25,5 percenta hlasov, za PS by hlasovalo 21,6 percenta opýtaných. Hlas-SD by oslovil 11,9 percenta oslovených voličov. Do parlamentu by sa dostala aj SaS so ziskom siedmich percent. Tentokrát by voliči do NR SR posunuli aj hnutie Republika s podporou 6,3 percenta respondentov.

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) by sa tiež dostalo do parlamentu, a to so ziskom šiestich percent. Ďalším nováčikom v NR SR by boli Demokrati, ktorých by volilo 5,1 percenta ľudí.

Pred bránami parlamentu by sa ocitlo hnutie Slovensko, ktoré by potrebovalo sedempercentnú podporu, pokiaľ by kandidovalo ako koalícia spoločne s KÚ a Za ľudí. Podľa prieskumu agentúry Ipsos by jej hlas odovzdalo 4,9 percenta opýtaných. Na mandáty by teda nedosiahlo ani v prípade, keby kandidovalo samostatne.

Szövetség-Aliancia by tiež získala 4,9 percenta hlasov. Nasledovala by súčasná koaličná SNS, ktorá by podľa Ipsosu získala hlas od 3,4 percenta voličov. Strane Sme rodina Borisa Kollára prieskum nameral podporu na úrovni dvoch percent.

Čo sa týka parlamentných kresiel, najviac by ich získala strana Smer-SD (46). PS by ich obsadilo 39, Hlas-SD 21, SaS 13, Republika a KDH 11 a Demokrati deväť.

Agentúra Ipsos realizovala prieskum pre Denník N v termíne od 6. 9. do 10. 9. 2024 prostredníctvom online dopytovania na vzorke 1 025 respondentov (pre volebný model 650).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko