Na hlavný obsah

Vedci varujú pred inváziou komárov: Záplavy a vyššie teploty vytvorili ideálne podmienky na liahnutie vajíčok

Komáre by sa mali vo vzduchu objaviť približne do dvoch týždňov.

Vedci varujú pred inváziou komárov: Záplavy a vyššie teploty vytvorili ideálne podmienky na liahnutie vajíčok
Ilustračná snímka komára. Foto: STVR

Vedci varujú pred možnou inváziou komárov. Veľké stojace vodné plochy a vyššie teploty vytvoria ideálne podmienky na liahnutie vajíčok. Bratislavský kraj sleduje možné liahniská. Poskytuje ľuďom naďalej BTI tablety. Dobrovoľníci na Záhorí už našli prvé larvy komárov.

Pre komáre sú najvhodnejšie tie miesta, ktoré boli aj roky suché a teraz sú po dlhotrvajúcich dažďoch zaplavené vodou.

“Aktivuje to práve tieto vajíčka a začnú sa liahnuť. Problémom je, že keď sa tieto komáre vyliahnu, zalietavajú 25 až 50 kilometrov vplyvom vetra, čiže sa dostávajú všade,“ uviedla výskumná pracovníčka Biomedicínskeho centra SAV Viktória Čabanová.

Okrem tepla vplýva na optimálne liahnutie komárov aj dĺžka dňa, či teplota vody. “Zhruba desať stupňov Celzia je pre tieto druhy limitujúcich. Ako ale vidíme, bude to narastať, keďže na tú stojatú vodu bude pražiť slnko,“ dodala Čabanová.

Možnej invázii komárov sa v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka Lea Hubová:

Komplikované monitorovanie

Monitorovať všetky liahniská nie je možné. Peter Bubla z bratislavského magistrátu hovorí, že monitorovanie komplikuje to, že mnoho zaplavených plôch patrí do chránených území.

“V Bratislave sa nachádzajú aj mnohé územia, chránené územia v 4. a 5. stupni ochrany, chránené vodné zdroje. Napríklad len Ostrov Sihoť, alebo Pečniansky les v Petržalke, kde nie je možné zasahovať ani biologickým larvicídom, ani doma už teda vonkoncom nie chemickými postrekmi,“ povedal hovorca Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy Peter Bubla.

Odborníčka na komáre Lucia Strelková odporúča, aby boli larvicídne BTI tablety použité až vtedy, keď sa zníži hladina vody a komáre sa začnú liahnuť. Podľa nej sú akékoľvek opatrenia v súčasnosti zbytočné.

“Ono sa to teraz nedá použiť preventívne, pretože to pôsobí veľmi krátko vo vode, keď sú takéto povodne. Treba počkať, až keď budú tie larvy z vajíčok vyliahnuté, až vtedy sa to môže aplikovať,“ informovala Lucia Strelková.

Dobrovoľníci našli na Záhorí už prvé larvy. Komáre by sa mali vo vzduchu objaviť približne do dvoch týždňov. Podľa odborníkov je teraz ich monitorovanie nebezpečné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny