Na hlavný obsah

Veľrybu Hvaldimira, o ktorej sa predpokladalo, že je ruským špiónom, zastrelili

Dve nórske mimovládne organizácie našli stopy po strelách.

Veľrybu Hvaldimira, o ktorej sa predpokladalo, že je ruským špiónom, zastrelili
Ilustračná snímka bieluhy žltobielej. Foto: Unsplash

Bieluhu Hvaldimira, o ktorej sa predpokladalo, že je špiónom ruského námorníctva, zastrelili. Podľa agentúry AFP o tom v stredu (4. 9.) informovali dve nórske mimovládne organizácie po tom, ako sa našli stopy po strelách.

Podali tiež trestné oznámenie, v ktorom požadujú vyšetrenie smrti veľryby, ktorú našli cez víkend mŕtvu pri nórskych brehoch.

Veľrybu našli v sobotu (31. 8.) pri juhozápadnom pobreží Nórska neďaleko dediny Risavika. Podľa prvých správ nevideli žiadne vážne vonkajšie zranenia. Zviera bolo mladé a zdravé.

V pondelok (2. 9.) ho previezli do Nórskeho veterinárneho inštitútu na pitvu. Jeho hovorca prisľúbil, že správu o výsledkoch pitvy vydá do troch týždňov.

„Na tele mal niekoľko strelných rán,“ uviedla pre agentúru AFP Regina Crosby Haugová. Dodala, že bieluhu videla v pondelok. Crosby Haugová vedie organizáciu One Whale, ktorá bola založená výlučne na sledovanie tejto konkrétnej veľryby, ktorá sa v Nórsku stala celebritou.

„Zranenia veľryby sú znepokojujúce a sú takého charakteru, že nemôžeme vylúčiť cudzie zavinenie. Sú šokujúce. Ak existuje podozrenie na nečistú hru, je nevyhnutné, aby polícia rýchlo zasiahla,“ uviedla vo vyhlásení Siri Martinsenová, vedúca mimovládnej organizácie NOAH.

Veľryba s postrojom

Meno Hvaldimir je slovná hračka spájajúca nórsky výraz pre veľrybu (hval) a krstné meno ruského prezidenta Vladimira Putina. Zjavne krotkú veľrybu s postrojom označeným nápisom „majetok Petrohradu“ biológovia prvýkrát spozorovali v roku 2019 v nórskych vodách, približne 300 km od ruskej námornej hranice.

Hvaldimir mal na sebe postroj s niečím, čo vyzeralo ako držiak na malú kameru. Bieluha potom tri roky pomaly plávala na juh od severného Nórska. V posledných mesiacoch však z neznámych dôvodov nabrala rýchlosť a zamierila ďalej na juh.

Veľryba sa veľmi zaujímala o ľudí a reagovala na signály rúk. To viedlo nórsku spravodajskú službu k domnienke, že bola držaná v zajatí v Rusku ako súčasť výskumného programu predtým, ako sa dostala do nórskych vôd. Moskva na obvinenia týkajúce sa Hvaldimíra nikdy nereagovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet