Na hlavný obsah

Na školách po celom Slovensku boli opäť hlásené bombové hrozby, situácia sa opakovala aj v Česku

Polícia prijíma bezpečnostné opatrenia.

Na školách po celom Slovensku boli opäť hlásené bombové hrozby, situácia sa opakovala aj v Česku
Na ilustračnej snímke Gymnázium Jána Papánka na Vazovovej ulici v Bratislave 4. Foto: TASR/Martin Baumann

Polícia eviduje vo štvrtok (5. 9.) ráno hlásenia o bombových hrozbách z viacerých škôl po celom Slovensku. Pre TASR to potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek. Polícia aj školy podľa neho prijímajú štandardné bezpečnostné opatrenia.

„Môžeme potvrdiť, že sme zaznamenali prvé hlásenia zo škôl po celom Slovensku. Polícia prijíma štandardné bezpečnostné opatrenia, rovnako ako školy, s ktorými sme v kontakte. Môžeme ubezpečiť rodičov, že bezpečnosť ich detí na školách je našou prioritou,“ uviedol hovorca.

Polícia robí podľa jeho slov všetko preto, aby bol vyučovací proces čo najmenej narušený policajnými kontrolami. „Komplexnejšie informácie poskytneme hneď, ako ich budeme mať k dispozícii,“ dodal Hájek.

Vyhrážkam čelia aj školy v Česku

Takmer 500 škôl v Česku dostalo aj vo štvrtok výhražný e-mail, že sú zamínované, podobne ako v predchádzajúcich dňoch. Česká polícia považuje relevantnosť vyhrážky za nízku, ale podceňovať ju podľa nej nemožno. Uviedla to na sociálnej sieti X.

„Viac ako 490 škôl dnes opäť obdržalo výhražný e-mail, rovnako tak školy na Slovensku. Modus operandi je veľmi podobný tomu z predošlých dní a hoci nejde o rovnakú e-mailovú adresu, prepojenosť medzi účtami podľa našich informácií existuje,“ uviedla polícia.

Dodala, že bude postupovať rovnako ako v predchádzajúcich dňoch. Stále podľa nej platí, že nechce zasahovať do chodu škôl, pretože relevantnosť vyhrážky považuje za veľmi nízku.

Výhražné e-maily, v ktorých pisateľ školám oznamuje, že sú zamínované, obdržali české školy v utorok (3. 9.) aj v stredu (4. 9.). Obdobné vyhrážky dostali aj stovky škôl na Slovensku. Tam polícia začala trestné stíhanie vo veci teroristického útoku.

Český minister vnútra Vít Rakušan v stredu uviedol, že cieľom útokov na školy v Česku aj na Slovensku je podľa neho zneistiť spoločnosť a vniesť do nej strach a nervozitu. Dodal, že polícia pracuje s viacerými vyšetrovacími verziami a je v kontakte so slovenskými kolegami. V súvislosti s prípadom sú v kontakte aj slovenské a české rezorty vnútra a školstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko