Na hlavný obsah

Viacero škôl opäť dostalo e-maily, ktoré hovoria o zamínovaní. Vyhrážky sa objavili aj v Česku

Polícia prijíma opatrenia.

Viacero škôl opäť dostalo e-maily, ktoré hovoria o zamínovaní. Vyhrážky sa objavili aj v Česku
Na snímke policajt hliadkuje pred budovou súkromnej základnej školy v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Viacerým slovenským školám prišiel v stredu (4. 9.) výhražný e-mail o „zamínovaní“. Polícia prijíma v spolupráci s dotknutými školami potrebné opatrenia. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Hrozbu zamínovania preverovali na viacerých bratislavských základných školách (ZŠ). Vyhrážku nepotvrdili. Išlo napríklad o školy v Petržalke, konkrétne ZŠ Holíčska, Pankúchova, Černyševského, Gessayova a Tupolevova. Mestská časť o tom informovala na sociálnej sieti. Bombová hrozba bola nahlásená aj na ZŠ Vazovova, pre TASR to potvrdila hovorkyňa staromestského starostu Veronika Gubková.

Ako uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru SR Roman Hájek, podobnú situáciu zažívajú aj v Českej republike. Polícia spolupracuje s ministerstvom školstva aj bezpečnostnými zložkami štátu a partnermi v zahraničí.

Bombovým vyhrážkam na školách sme sa venovali v relácii Aktuálne :24:

„Ubezpečujeme rodičov, aj personál škôl, že na podobné situácie sme pripravení. Postupujeme podľa štandardných operačných postupov, podobne postupujú aj jednotlivé školy,“ informoval Hájek.

Bombovými vyhrážkami sa zaoberá úrad boja proti organizovanej kriminalite. Vyšetrovateľ už začal viesť trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku. Páchateľovi hrozí 25-ročný alebo doživotný trest.

ZŠ na Holíčskej ul. v Bratislave prerušili vyučovanie ešte pred jeho začiatkom. Škola ho dostala okolo 6.00 h. Podľa riaditeľky školy bol jeho obsah rovnaký, avšak čas „výbuchu“ mín bol odlišný. Deti, ktoré boli v rannej družine, si rodičia vyzdvihli. Informácie priniesla redaktorka Karolína Janičíková v relácii Správy :24.

V rámci Bratislavy dostali vyhrážky skoro ráno aj ZŠ Černyševského a na Gessayovej ulici. V druhej z menovaných škôl vyučovanie neprerušili. Ak by to bolo potrebné, prerušia ho.

Vyhrážky aj v Česku

Aj české školy odstali druhý deň po sebe výhražný e-mail o tom, že sú zamínované. Polícia na sociálnej sieti X uviedla, že prijme také opatrenia, ktoré budú do režimu vyučovania zasahovať čo najmenej, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Českí policajti už večer avizovali, že sa v stredu možno vyhrážky zopakujú, pričom by sa to malo týkať nielen základných, ale všetkých typov škôl.

V stredu ráno to na sieti X potvrdili. „Včera sme upozorňovali, že podľa našich zistení bude obdobný e-mail rozoslaný aj dnes. Školy nám začínajú túto skutočnosť potvrdzovať a rovnako ako včera, aj dnes prijmeme opatrenia, ktoré budú čo najmenej zasahovať do bežného vyučovacieho režimu,“ napísalo policajné prezídium.

Neskôr spresnilo, že podľa doterajších informácií výhražný e-mail dostalo približne 450 škôl. „V spolupráci s ministerstvom školstva sa snažíme školy upokojovať, že relevancia hrozby nie je vysoká a že našou úlohou v tejto chvíli je predovšetkým pátrať po páchateľovi,“ dodala polícia.

V Česku sa prípadom zaoberá aj Národná centrála proti terorizmu, extrémizmu a kybernetickej kriminalite.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko