Na hlavný obsah

VIDEO: Problémová kozmická loď Starliner pristála späť na Zemi, avšak bez posádky

Uviaznutí astronauti sa vrátia až budúci rok.

VIDEO: Problémová kozmická loď Starliner pristála späť na Zemi, avšak bez posádky
Modul kozmickej lode Starliner pristál na Zemi. Foto: TASR/AP

Problémová vesmírna loď Starliner americkej spoločnosti Boeing v sobotu (7. 9.) úspešne pristála na Zemi. Informovali o tom agentúry. Plavidlo sa vrátilo bez posádky.

Dvaja astronauti, ktorých na orbit vyviezlo tento rok v júni na pôvodne osemdňovú misiu, zostanú na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) až do februára budúceho roka, keď sa vrátia v lodi konkurenčnej firmy SpaceX.

„Pri návrate do atmosféry sa vyskytli isté problémy, vrátane ďalších ťažkostí s tryskami, ale Starliner pristál na jednotku,“ komentoval návrat lode vedúci programu komerčných letov s posádkou NASA Steve Stich.

Šesť hodín po odlete z ISS pristál Starliner v areáli raketovej strelnice White Sands Missile Range v Novom Mexiku. Púštnou tmou zostupovala loď s pomocou autopilota. Kamery na vesmírnej stanici a dvojice lietadiel NASA zachytili modul, ako sa približoval k zemi.

„Dobré pristátie, celkom úžasné,“ povedala riadiacemu stredisku misie astronautka Sunita Williamsová, ktorá pristátie Starlineru sledovala z vesmírnej stanice asi 420 kilometrov nad Čínou.

„Všetci máme z úspešného pristátia radosť. Ale potom je v každom z nás kúsok, ktorý si želá, aby to bývalo dopadlo tak, ako sme si naplánovali,“ povedal vedúci programu Stich po pristátí. Dodal, že rozhodnutie nenechať astronautov na palube považuje aj naďalej za správne.

Problémovej vesmírnej lodi sa aj v Správach venovala redaktorka Karolína Kučerová:

Problémy lode Starliner

Starliner odštartoval k prvej misii s posádkou tento rok 5. júna z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. Dlho očakávaný testovací let sprevádzali defekty a niekoľko rokov odkladov.

Prvá skúšobná bezposádková misia Starlineru v roku 2019 dopadla tak zle, že ju musela opakovať o tri roky neskôr. Loď pre chyby softvéru nedoletela k vesmírnej stanici. Nasledujúce problémy vyústili do ešte väčšieho meškania projektu a opravy za viac ako miliardu dolárov.

Problémy však Starliner neopustili. Pôvodný plán súčasnej misie počítal s tým, že dvaja ostrieľaní veteráni NASA Barry Wilmore a Sunita Williamsová strávia na ISS osem dní.

Zlyhanie navádzacích trysiek lode pri prílete k stanici však rozprúdilo niekoľkomesačnú diskusiu medzi NASA a Boeingom o bezpečnom návrate posádky. Nakoniec padlo rozhodnutie, že návrat astronautov lodí Starliner by bol príliš riskantný.

Starliner je výsledkom programu, v rámci ktorého si NASA pred desiatimi rokmi objednala kozmické plavidlá u spoločností SpaceX a Boeing. Prvý let Crew Dragon od SpaceX s posádkou sa uskutočnil v roku 2020, loď rovnakého typu na konci tohto mesiaca odštartuje k ISS, aby dvoch „stroskotancov“ vrátila na budúci rok vo februári späť na Zem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet