Na hlavný obsah

Štátne nemocnice by sa mali zmeniť na akciové spoločnosti. Odborári sa obávajú ich tichej privatizácie

Vláda tým chce zlepšiť ich hospodárenie.

Štátne nemocnice by sa mali zmeniť na akciové spoločnosti. Odborári sa obávajú ich tichej privatizácie
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Štátne nemocnice by sa mali zmeniť z príspevkových organizácií na akciové spoločnosti. Vláda tým chce zlepšiť ich hospodárenie. Ešte predtým musí štát vyrovnať dlh nemocníc vo výške približne miliardy eur. Lekárski odborári sa obávajú, že by to mohla byť cesta k tichej privatizácii nemocníc.

Transformáciou na akciové spoločnosti sa na štátne nemocnice začne vzťahovať obchodný zákon. Ak by včas nevyrovnali dlh, ktorý je na úrovni jednej miliardy, automaticky by zbankrotovali. Lekárske odborové združenie (LOZ) to označilo za cestu k ich privatizácii.

Možnej zmene štátnych nemocníc na akciové spoločnosti sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Andrea Šeligová:

„V stave, kde štátnym nemocniciam nie sú od zdravotných poisťovní preplácané náklady na riadne poskytnutú zdravotnú starostlivosť, nemôže premena na akciové spoločnosti znamenať nič iné,“ myslí si predseda LOZ Peter Visolajský.

„Bude zavedený zákaz ich privatizácie, budú mechanizmy veľmi obdobné, ako je to v prípade zdravotných poisťovní, kde by mali byť kompetencie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. V prípade, že si nebudú plniť niektoré ukazovatele hospodárenia, prejdú pod ozdravné plány,“ priblížil minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

„Naozaj treba hľadať inú formu. Iná forma môže byť buď obchodné spoločnosti, alebo to môžu byť neziskové organizácie. No jednak nerobme z akciových spoločností modlu. Poznáme mnoho iných obchodných akciových spoločností, nie v zdravotníctve, a tie sa zadlžovali,“ upozornil prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

„Jedným zo základných cieľov Ministerstva zdravotníctva SR je zlepšenie hospodárenia zdravotníckych zariadení v jeho pôsobnosti. Hlavným východiskom pri riešení tejto problematiky budú opatrenia zamerané na finančnú stabilizáciu týchto zdravotníckych zariadení,“ uviedol rezort v stanovisku.

Otázne vyrovnanie miliardového dlhu

Vláda ani ministerstvo zdravotníctva zatiaľ nepovedali, odkiaľ zoberú miliardu eur na vyrovnanie dlhu.

„Z hľadiska tej konsolidácie je to trošku také otázne. Ono to samozrejme je dobrý nástroj na to, aby sa trošku tie financie stabilizovali v nasledujúcich rokoch, ale na začiatku tam určite bude pomerne vysoký jednorazový náklad,“ dodal analytik INESS Martin Vlachynský.

O konkrétnych opatreniach, ako nemocnice transformovať, plánuje ministerstvo informovať po tom, čo ich predstaví zvyšku vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko