Na hlavný obsah

Štátne nájomné byty sú stále v nedohľadne. Vláda hľadá alternatívne riešenia výstavby

Čaká sa aj na zelenú od eurokomisie.

Štátne nájomné byty sú stále v nedohľadne. Vláda hľadá alternatívne riešenia výstavby
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Vláda hľadá alternatívne riešenia výstavby štátnych nájomných bytov. Potvrdil to premiér Robert Fico (Smer-SD). Európska komisia totiž stále prešetruje, či navrhovaná päťpercentná sadzba DPH nekonkuruje bežnej výstavbe. Odborníci pripomínajú, že bez štátnej pomoci nájomné byty nevzniknú.

Štátne byty by pomohli najmä mladým rodinám, začínajúcim lekárom či učiteľom. Nájom v takomto byte je totiž o niečo nižší. Štát však dlhodobo bojuje s tým, ako začať s výstavbou.

„Developerom sa do takýchto projektov neoplatilo ísť. Pretože buď na to nemali príspevky od štátu, alebo štát chcel regulovať nájomné bývanie, čo aj je podstatou, pretože ľudia si ho majú dovoliť. Ale tak, ako funguje trh a pri tých úrokoch by developeri stavali, ono by to nefungovalo,“ vysvetlil realitný maklér Branislav Čuri.

Výstavbe nájomných bytov sa v reportáži v Správach venoval redaktor Boris Novotňák:

Aj dnes vláda počíta so zavedením päťpercentnej DPH na výstavbu nájomných bytov. Čaká však na rozhodnutie Európskej komisie, či je takáto podpora v súlade s pravidlami. Podľa premiéra to zneisťuje investorov.

„Nepôjdu súkromní investori do výstavby nájomných bytov, pokiaľ nebudú mať garantované, že je päťpercentná daň z pridanej hodnoty na to, aby ich niekto nezúčtoval o niekoľko rokov,“ povedal Fico.

Čaká sa na rozhodnutie EK

Európska komisia odmieta vopred komentovať, či je navrhovaná nižšia DPH vhodná podpora bývania. Odporúča nám počkať na finálne rozhodnutie. Svoje vlastné projekty nájomného bývania medzitým budujú obce s podporu štátneho Fondu rozvoja bývania.

„Pokiaľ ide o výstavbu nájomných bytov, za všetky možno spomenúť výstavbu v Petržalke na Muchovom námestí, kde nám v prvej etape pribudne 103 nájomných aj náhradných nájomných bytov. V druhej etape bude dokončených ďalších 50 bytov,“ uviedol hovorca Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy Peter Bubla.

Vláda avizovala, že čoskoro príde s riešením, ktoré zrýchli výstavbu nájomného bývania. Ministerstvo dopravy už napríklad predložilo novelu zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania, ktorá by mala zjednodušiť viaceré podmienky pre žiadateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika