Na hlavný obsah

Vláda navrhuje spraviť z nemocníc akciové spoločnosti. Podľa odborníkov ich to nemusí zachrániť

Kroku sa v minulosti obával Robert Fico.

Vláda navrhuje spraviť z nemocníc akciové spoločnosti. Podľa odborníkov ich to nemusí zachrániť
Budova Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Medzi konsolidačnými opatreniami je aj transformácia nemocníc na akciové spoločnosti. Vláda hovorí, že nastaví mechanizmy tak, aby nedošlo k privatizácii, ktorej sa v minulosti obával Robert Fico (Smer-SD).

Podľa odborníkov môže krok čiastočne zlepšiť hospodárenie. Neznamená však, že nemocnice vytiahne zo stámiliónových dlhov.

Transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti navrhol ešte v druhej vláde Mikuláša Dzurindu minister zdravotníctva Rudolf Zajac. Napokon sa transformovali iba niektoré ústavy a nemocnica v Poprade.

Vlády Roberta Fica následne krok odmietali pre obavy z privatizácie, teraz kabinet návrh vracia na stôl. Podpredseda Hlasu-SD a minister školstva Tomáš Drucker hovorí, že zákaz privatizácie bude v zákone. Od akcioviek si sľubujú lepšie hospodárenie.

„V prípade, že si nebudú plniť niektoré ukazovatele hospodárenia, prejdú pod ozdravné plány. Zároveň sa zavedie aj zodpovednosť manažmentov, štandardné manažérske postupy a účtovné. Ak to dokáže súkromný sektor, musí to dokázať aj štát,“ povedal Tomáš Drucker.

Akciovky sú dobrý nápad a jediný predpoklad efektivity v nemocniciach, ktoré už dnes dosahujú takmer miliardový dlh, reagoval Tomáš Szalay (SaS).

„Máte tam predstavenstvo, dozornú radu a tak ďalej. orgány, ktoré zabránia neefektívnemu plytvaniu. Robert Fico to 20 rokov odmietal, ale zdá sa, že situácia je tak vážna, že pochopil, že toto je jediná cesta, ako zdravotníctvu pomôcť,“ priblížil Szalay.

Zmena uškodí pacientom

Opačný názor má šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Hovorí, že nemocniciam to nepomôže a uškodí to pacientom, pretože zariadenia budú podľa musieť znižovať počet výkonov.

„Budeme môcť robiť v nemocniciach len tak, aby sme boli ziskoví alebo mali vyrovnaný rozpočet. To bude na úkor pacientov, pretože dnes zdravotné poisťovne neplatia ani len náklady nemocniciam za liečbu svojich klientov, teda pacientov,“ vysvetlil Visolajský.

Analytik Martin Vlachynský z INESS takúto obavu nemá. Vysvetľuje, že štát môže investovať aj do akciových spoločností. Hovorí však, že ani tento krok nemocnice nevytrhne z biedy.

„Automaticky to neznamená, že nemocnice budú efektívnejšie. Stále sa môžu objavovať problémy v hospodárení, ale práve transformácia ponúka prísnejší bič. Ako na manažment nemocníc, tak aj na samotný štát, aby aktívnejšie problémy v nemocniciach riešil,“ uviedol analytik. Ministerstvo zdravotníctva detaily o plánovej transformácii neposkytlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika