Na hlavný obsah

Vláda chce prepustiť tisíce štátnych zamestnancov. Agrorezort zredukuje počet úradníkov o desať percent

Opozícia aj RRZ tvrdia, že šetrenie nie je dostatočné.

Vláda chce prepustiť tisíce štátnych zamestnancov. Agrorezort zredukuje počet úradníkov o desať percent
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Vláda okrem zvyšovania daní plánuje šetriť. Prepustiť chce približne päťtisíc zamestnancov ministerstiev. Šéf rezortu pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) v diskusnej relácii Sobotné dialógy potvrdil, že jeho rezort zredukuje počet úradníkov o desať percent do konca roka. Opozícia aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vláde vyčítajú, že šetrenie nie je dostatočné.

Na ministerstvách a vo vládnych inštitúciách pracuje približne 50-tisíc zamestnancov. Pôvodne predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) avizoval zníženie ich počtu o 30 percent. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) však nakoniec oznámil, že prepúšťanie sa dotkne približne päťtisíc úradníkov.

„Máme tu desaťpercentné viazanie personálnych výdavkov na štátnych úradníkov, zamestnancov vo verejnej službe. Bavíme sa o sume asi 124 miliónov eur,“ povedal Kamenický.

„V tomto, čo vláda navrhla, občan zaplatí 60 percent, podnikatelia 35 percent a vláda šetrí na sebe iba vo výške päť percent,“ upozornil podpredseda a poslanec KDH Marián Čaučík.

Prvý avizuje škrty agrorezort

Prvý rezort, ktorý avizuje škrty, je ministerstvo pôdohospodárstva. Minister Richard Takáč hovorí, že do konca roka prepustí desať percent zamestnancov.

„Nie je to úplne jednoduché zoberte si, že PPA, kde majú veľký reálny problém s množstvom peňazí, ktoré musíme vyčerpať, zoberiem tam 60-70 ľudí, spôsobí mi to veľký problém. Čiže snažíme sa to tak optimalizovať, aby sme to čo najmenej bolestné pre niektoré organizácie spravili. Sú to desiatky až stovky ľudí za ministerstvo pôdohospodárstva,“ priblížil Takáč.

Prepúšťaniu na ministerstvách sa v reportáži v Správach venoval redaktor Jakub Horáček:

„To bude pomerne chaotické, napríklad preto, že vyhadzujú odborníkov a určite si toto budú zarátavať do týchto desať percent a to samozrejme ani zďaleka nestačí, to sú zrnká,“ povedal člen Výboru NR SR pre financie a rozpočet za PS Štefan Kišš.

Vo verejnej chýbajú zamestnanci

Štát už tento rok rozviazal zmluvy s desiatkami dohodárov na ministerstvách. Odborári tvrdia, že vo verejnej správe, naopak, chýbajú zamestnanci.

„Napríklad v sociálnych službách, v školstve, v rezorte vnútra a podobne. Skôr by bolo vhodné urobiť audit zamestnanosti vo verejnom sektore. A na základe tohto auditu zhodnotiť, že v ktorých rezortoch, alebo skôr na ktorých pozíciách je prezamestnanosť a kde práve pracovná sila chýba,“ myslí si prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová.

„Už keď prepustíte úradníkov, tak to teda budú ľudia, ktorí si musia nájsť novú prácu. Drvivá väčšina výdavkov štátu je dôchodky alebo sociálne služby, školstvo, zdravotníctvo alebo obrana. Takže akékoľvek šetrenie tam sa prejaví v nejakom obmedzení týchto služieb, tiež to niekto pocíti,“ dodal člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika