Na hlavný obsah

Vláda predstaví konsolidačné opatrenia do dvoch týždňov. R. Fico opäť naznačil, že by mohli obsahovať novú daň

Podľa ministra financií bude šetrenie výraznejšie.

Vláda predstaví konsolidačné opatrenia do dvoch týždňov. R. Fico opäť naznačil, že by mohli obsahovať novú daň
Konsolidačné opatrenia vláda predstaví do dvoch týždňov, tvrdí premiér Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR/Ján Krošlák/STVR

Vláda predstaví opatrenia na konsolidáciu verejných financií do dvoch týždňov, na septembrovej schôdzi parlamentu sa však o nich rokovať ešte nebude. Tvrdí to predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

Podľa ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) bývalé vlády zanechali najhoršie verejné financie v Európskej únii. Preto musí byť šetrenie výraznejšie.

Konsolidačným opatreniam sa v reportáži v Správach venoval redaktor Jakub Horáček:

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBWS) Peter Kažimír hovorí, že vládna koalícia musí čo najskôr prísť s konkrétnymi opatreniami, ako ušetriť.

„Teraz treba mať odvahu na to nájsť cestu naspäť, aby sme sa zakrývali takou perinou, na akú máme. Som presvedčený, že rezort financií je veľmi dobre pripravený s konkrétnymi technickými návrhmi, ako by konsolidácia mohla vyzerať,“ skonštatoval Kažimír.

Skloňuje sa nová daň

Predseda vlády opäť naznačil, že medzi opatreniami by mohla byť aj daň z finančných transakcií.

„Opozícia hrubo klamala, keď rozprávala o nejakých fyzických osobách. To sa vôbec nemá dotýkať fyzických osôb. To sa má dotýkať iba podnikateľov a právnických osôb, samozrejme bankových inštitúcií,“ vysvetlil Fico.

„Vláda doteraz neprišla s ničím konkrétnym na verejnosť. Nemecko má od 14. 7. vládou schválený rozpočet, kde vedia všetky parametre fiškálnej politiky, všetky daňové sadzby, všetky nastavenia. Jednoducho, nemecké firmy sa vedia pripraviť na to, čo ich čaká. Porovnajme si s našimi firmami, ktoré netušia, čo bude,“ uviedol podpredseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet za SaS Marián Viskupič.

Obavy z daní z tabaku a sladených nápojov

Predseda vlády avizuje, že koalícia na septembrovú schôdzu ešte nepríde s výraznými opatreniami. Na schválenie parlamentom však už čaká zákon na zvýšenie daní z tabaku a sladených nápojov. Štátnemu rozpočtu by mohol priniesť 100 miliónov eur. Výrobcovia nealkoholických nápojov hovoria o diskriminácii a obávajú sa nových sadzieb.

„Tlak na spotrebiteľské ceny bude naozaj v rozpätí od 30 do 130 percent. To je niečo, čo spôsobí nevyhnutne spôsobí útek nákupov do zahraničia. Toto je niečo, čoho sa obávame,“ skonštatoval riaditeľka Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd SR Lucia Morvai.

„Áno, môže byť otvorená aj takáto otázka. Ale chcela by som povedať, že pri tej kvantifikácii, ktorá je v doložke vplyvov vyčíslená, sa už s tou kvázi turistikou uvažuje,“ uviedla štátna tajomníčka ministerstva financií Daniela Klučková (nom. Smer-SD).

Podľa podpredsedu vlády Roberta Kaliňáka (Smer-SD) musí štát znížiť svoj deficit pod päť percent. To by vyžadovalo balík šetriacich opatrení za vyše 1,5 miliardy eur.

„Zdedili sme najhoršie verejné financie v rámci EÚ, taká veľká konsolidácia, aká sa robí teraz je bezprecedentná. Počkajte si, dočkáte sa a dáme opatrenia,“ uzavrel minister Kamenický.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika