Na hlavný obsah

Vláda schválila balík konsolidačných opatrení, parlamentu navrhla rokovať o ňom v skrátenom konaní

Cieľom má byť zlepšenie stavu verejných financií.

Vláda schválila balík konsolidačných opatrení, parlamentu navrhla rokovať o ňom v skrátenom konaní
Zľava minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, premiér Robert Fico a podpredseda parlamentu Andrej Danko. Foto: TASR/Dano Veselský

Väčšinu opatrení na ozdravenie verejných financií v budúcom roku zaradila vláda do jedného legislatívneho balíka.

Návrh zákona, ktorým sa novelizujú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií, schválila v stredu (18. 9.) s pripomienkami.

Rovnako s pripomienkami schválila aj návrh zákona o dani z finančných transakcií. Obidve právne normy navrhla parlamentu prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Samotné materiály zatiaľ zverejnené nie sú. O pripomienkach k nim, ktoré môžu pôvodný návrh výrazne upraviť, má po rokovaní vlády informovať minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Ako v utorok (17. 9.) informoval premiér a predseda najsilnejšej vládnej strany Smer-SD Robert Fico, koalícia sa dohodla na balíku opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur. Vďaka tomu má deficit budúci rok klesnúť na 4,7 percenta HDP.

Súčasťou konsolidácie je zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na 23 percent a zároveň pokles jej zníženej sadzby na 5 percent, ale aj zavedenie dane z finančných transakcií pre firmy či zvýšenie firemnej dane od určitej výšky príjmu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika