Na hlavný obsah

Brusel vyzval Mongolsko, aby úrady zatkli Putina počas jeho návštevy v krajine

Mongolskí predstavitelia nenaznačili, že by sa žiadosť chystali splniť.

Brusel vyzval Mongolsko, aby úrady zatkli Putina počas jeho návštevy v krajine
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a mongolský prezident Uchnaagijn Chürelsüch si podávajú ruky počas uvítacieho ceremoniálu v Ulanbátare. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) vyzvala Mongolsko, aby si splnilo svoje záväzky k Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) a počas návštevy krajiny zatklo ruského prezidenta Vladimíra Putina. Ten do Ulanbátaru priletel v pondelok (2. 9.) v noci. Kremeľ obvinenia odmieta a tvrdí, že z cesty ruského prezidenta do Mongolska nemá obavy.

Podľa (EK) môže každá krajina rozvíjať svoje medzinárodné vzťahy v zmysle svojich vlastných záujmov. Brusel však Ulanbátaru deň pred návštevou Vladimíra Putina pripomenul, že ICC vydal na ruského prezidenta zatykač a obvinil ho zodpovednosti za deportáciu ukrajinských detí z okupovaných oblastí do Ruska.

Ako povedala hovorkyňa EK Nabila Massraliová, Mongolsko je od roku 2002 zmluvnou stranou Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu s právnymi záväzkami, ktoré z neho vyplývajú.

„Prostredníctvom našej delegácie v Mongolsku sme vyjadrili znepokojenie nad touto návštevou a jasne sme vyjadrili náš postoj,“ vyhlásila Massraliová.

Povinnosti, ktoré vyplývajú z Rímskeho štatútu, pripomenul mongolskej strane minulý týždeň aj tribunál so sídlom v Haagu. Mongolskí predstavitelia však nijako nenaznačili, že by sa počas návštevy Vladimíra Putina chystali túto žiadosť splniť.

Návšteva Mongolska je vôbec prvou cestou ruského prezidenta na územie niektorej zo zmluvných strán Medzinárodného trestného súdu, odkedy naňho súd vydal zatykač za vojnové zločiny na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál