Na hlavný obsah

Konflikt v koalícii: Hlas-SD zrejme zmenil stratégiu, myslí si politológ Láštic

Strany teda stále bojujú o priazeň voličov.

Konflikt v koalícii: Hlas-SD zrejme zmenil stratégiu, myslí si politológ Láštic
Šéf SNS Andrej Danko (vpravo) kritizoval ministrov Hlasu-SD. Foto: STVR

Spory sú bežnou súčasťou vládnutia, riešiť sa dajú za zatvorenými dverami alebo verejne. Najmenšia koaličná strana SNS už dlhodobo kritizuje kroky svojho partnera Hlasu-SD. Ten to týždne až mesiace ignoroval, zrejme však zmenil mediálnu stratégiu, myslí si politológ Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Erik Láštic.

Líder národniarov Andrej Danko sa v uplynulých dňoch pustil do dvoch ministrov Hlasu-SD. Šéfke rezortu zdravotníctva Zuzane Dolinkovej vyčítal neriešenie problémov v rezorte. Ministra práce Erika Tomáša zas obvinil, že môže za zníženie rodičovského dôchodku.

„Hlas dlhodobo nereagoval a toto môže byť zmena mediálnej stratégie, keď sa bude výraznejšie vyhraňovať a ohradzovať proti vystúpeniam koaličného partnera aj v médiách, nielen vnútri nejakého fóra,“ skonštatoval Láštic.

Ďalšie voľby sú vzdialené niekoľko rokov a SNS sa v prieskumoch už istý čas ocitá pod hranicou zvoliteľnosti. Strany teda stále bojujú o priazeň voličov. Politológ upozornil, že na spory riešené vo verejnom priestore budú reagovať negatívne.

„Príklady z minulosti máme opakovane. Prehlbujúce sa osobné konflikty v rámci vládnych koalícií nikdy neviedli k tomu, že koalícia ako taká a podpora tých strán rástla. Skôr sú voliči skeptickí ohľadom vládnutia a vnímajú, že sa politici a političky nezaujímajú o ich problémy a riešia iba vlastné,“ podotkol Erik Láštic.

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) sa ku koaličných sporom zatiaľ oficiálne nevyjadril. Strana Hlas-SD však v tejto súvislosti zvolala rokovanie predsedníctva, kde sa chce dohodnúť na ďalšom postupe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko