Na hlavný obsah

Vo francúzskom pohorí odhalili vedci nový vrchol, pred verejnosťou jeho polohu utajili

Pomenovali ho J1.

Vo francúzskom pohorí odhalili vedci nový vrchol, pred verejnosťou jeho polohu utajili
Ilustračná snímka z francúzskeho pohoria Jura. Foto: Profimedia

Pohorie Jura, rozkladajúce sa medzi Francúzskom a Švajčiarskom, má nový najvyšší vrchol, pomenovaný J1. Ten dosahuje výšku 1720 metrov nad morom, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na štúdiu, o ktorej informovala univerzita v Lausanne.

Vrchol J1 sa nachádza v prírodnej rezervácii Haute Chaîne du Jura (Vysoké hrebeňy Jury) v departemente Ain. Z trónu najvyššieho vrcholku pohoria zosadil Crêt de la Neige, týčiaci sa do výšky 1718 metrov. To je o pár centimetrov viac ako ďalší novonameraný vrchol menom J2.

„Vrchol J1 doteraz nepriťahoval pozornosť, pravdepodobne preto, že nie je príliš viditeľný. Hora je zalesnená. Tradičné metódy výpočtu za pomoci triangulácie sú založené na tom, že jednotlivé vrcholy je vzájomne vidieť,“ vysvetlil geofyzik György Hetényi, ktorý je spoluautorom štúdie.

Presné súradnice J1 neboli verejnosti oznámené, pretože hora sa nachádza v chránenej oblasti, uviedli vedci. Merania podnikli za pomoci antén satelitnej navigácie GPS umiestnených na každom vrchole. Pre výšku J1 pripustili odchýlku piatich centimetrov, dodala AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet