Na hlavný obsah

Vo svete sa šíri nový variant COVIDu-19: Je oveľa viac infekčný, ako tie pôvodné varianty, hovorí infektológ

V Európe sa zrejme stane dominantným.

Vo svete sa šíri nový variant COVIDu-19: Je oveľa viac infekčný, ako tie pôvodné varianty, hovorí infektológ
Antigénový test na COVID-19. Foto: TASR/DPA

V Európe, v Severnej Amerike a v Ázii sa šíri nový variant koronavírusu. Dostal názov XEC a môže sa stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

„Tento subvariant vychádza z subvariantu KP3, čo je vlastne potomok variantu Omikron. Zdieľa s ním tie svoje základné biologické vlastnosti. Znamená to, že je menej smrtiaci, ako boli tie pôvodné varianty covidu,“ vysvetlil infektológ Peter Sabaka z Univerzitnej nemocnice Bratislava.

O novom variante koronavírusu sme sa rozprávali v Ranných správach s infektológom Petrom Sabakom:

„Rozdiel je, že je oveľa viac infekčný, ako tie pôvodné varianty. Dokáže efektívnejšie nakaziť ľudí, ktorí majú imunitu po prekonaní tých minulých subvariantov, ktoré tu boli pred rokom. Dokáže tiež efektívnejšie nakaziť ľudí, ktorí boli pred rokom očkovaní. Šíri sa teda rýchlejšie, ako tie ostatné subvarianty. Preto sa zrejme v Európe stane dominantným. Dôležité ale je, že je to subvariant, ktorý je rovnako málo nebezpečný ako pôvodný variant Omikron,“ pokračoval.

„Znamená to, že s najväčšou pravdepodobnosťou, nebude jeho následkom dochádzať k preťaženiu zdravotníckeho systému. Jeho nebezpečnosť bude pravdepodobne niekde na úrovni chrípky,“ uzavrel Sabaka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko