Na hlavný obsah

Voda zo zaplavených studní môže predstavovať zdravotné riziko, varujú odborníci

Pozor si treba dať aj na ovocie a zeleninu zo záhrad.

Voda zo zaplavených studní môže predstavovať zdravotné riziko, varujú odborníci
Občania si naberajú pitnú vodu z cisterny. Foto: TASR/Marko Erd

Záplavy ohrozujú ľudské životy, zdravie i majetok. Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje ľudí, ktorých postihli záplavy, na opatrnosť s manipuláciou s vodou a potravinami.

Ak majú vlastné studne, ktoré zaplavila voda, nemali by ju používať na pitie, varenie ani na umývanie zubov. Istotu, že majú pitnú vodu, im dá vyčistenie a následný rozbor.

Prvým pravidlom, ktorým ľudia môžu chrániť svoje zdravie, je umývanie rúk mydlom a teplou vodou. Najmä pri sanačných prácach netreba zabúdať na gumené rukavice. Ľudia by mali byť opatrní aj pri manipulácii s potravinami.

„Určite nekonzumovať potraviny, ktoré sa skladujú v papierových obaloch či otvorené potraviny. Na ďalšie použitie môžu byť vhodné konzervy, sterilizované potraviny, ktoré dokážeme po skončení mimoriadnej situácie vyčistiť a vydezinfikovať,“ priblížila hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave Eva Fitzová.

Neradí sa jesť aj ovocie a zeleninu zo zaplavených záhrad. Ak je ovocie na stromoch a vyliata voda či bahno sa ich nedotkli, môžu ho po umytí použiť. Na pitie, varenie a napríklad umývanie zubov treba použiť pitnú vodu. Riziko môže predstavovať aj voda zo zaplavených studní.

„Vodu zo studní môžu začať používať až po ich dôkladnej sanácii a overení ich zdravotnej bezpečnosti. Ak by sa niekto na to dal, treba počkať až pominie záplavová vlna, kým dôjde k vyčisteniu povrchu okolo studne a až potom začať s odčerpávaním naplavenej vody, čistením stien studne, napúšťaním vodou a vykonaním záverečnej dezinfekcie prípravkom určeným na potravinárske účely,“ dodala Fitzová.

Nemajú kanalizáciu ani vodovod

V obci Koválovec v okrese Skalica žije 150 ľudí. Nemajú ani kanalizáciu ani verejný vodovod. Voda zaplavila osem domov, v troch aj obytné priestory. Vynášajú z nich nábytok. Zatopené sú pivnice, dvory, záhrady aj studne.

„Niektorí už nám volali, že majú kalnú vodu a niektorým natiekla dažďová voda do studní. Cisterny sme neobjednávali, lebo používajú ju na pranie a ostatné veci ako na kúpanie. Na pitie používajú kupovanú fľaškovú vodu. Na studne sme sa dohodli v utorok (17. 9.), že ak prestane pršať, tak kto sa prihlási, dôjdeme mu ju vytiahnuť,“ povedal starosta Patrik Renováček.

Podľa starostu majú v obci veľa studní s vodou, ktorá nie je pitná, preto ju ani v minulosti nepoužívali na pitie a varenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál