Na hlavný obsah

Zelenskyj: Rusko treba donútiť k mieru, vojna na Ukrajine sa nemôže ukončiť iba cez vyjednávania

Kremeľ tvrdí, že za vojnu môže vláda v Kyjeve.

Zelenskyj: Rusko treba donútiť k mieru, vojna na Ukrajine sa nemôže ukončiť iba cez vyjednávania
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Vojna na Ukrajine nemôže byť ukončená iba cez vyjednávania, Rusko musí byť k mieru donútené. Vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na pôde Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku. Kremeľ tvrdí, že boje nezastaví, kým nedosiahne všetky svoje ciele.

Prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril na pôde BR OSN v New Yorku presvedčenie, že Ukrajina nakoniec zvíťazí a Rusko porazí. Ukrajinský líder obvinil Moskvu z porušovania charty OSN a vojnových zločinov

”Ukrajinci zomierajú a sú zranení každý deň. Ruské bomby dnes opäť zasiahli obytné domy. Terčom sa stala aj pekáreň. Ako pekáreň ohrozuje Rusko? Putin nepozná odpoveď na otázku, prečo jeho armáda vraždí na Ukrajine deti, útočí na školy a nemocnice, nebojuje za spravodlivosť, ale aby susedný národ nemal elektrinu,“ uviedol Zelenskyj.

Kremeľ obvinenia popiera. Ruský veľvyslanec Vasilij Nebenzja tvrdil, že za vojnu môže vláda v Kyjeve a podpora západu ich nezachráni

“Napriek veľkým dodávkam zbraní, vrátane rakiet s dlhým doletom, nasadeniu inštruktorov a žoldnierov a zapojenia sa Západu do konfliktu s cieľom spôsobiť Rusku strategickú porážku, je dnes ukrajinská armáda na pokraji totálneho kolapsu,“ vyhlásil ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja.

Ukrajinskému prezidentovi v OSN a situácii na Ukrajine sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor Martin Rajec:

Irán a Severná Kórea porušujú schválené rezolúcie

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken obvinil Irán a Severnú Kóreu, že dodávkami zbraní Rusku porušujú schválené rezolúcie. Americký diplomat kritizoval aj Čínu, že pomohla Rusku zvýšiť zbrojársku výrobu.

„Niektorí sa môžu pýtať, ako môžu USA a iné krajiny podporujúce Ukrajinu kritizovať iné krajiny za poskytovanie vojenskej pomoci Rusku. V tom je však veľký rozdiel. Rusko je agresor. Ukrajina je obeť. Rusko bojuje, aby obsadilo cudzie územie. Ukrajina bojuje o prežitie,“ povedal Blinken.

Zelenskyj vo štvrtok (26. 9.) má predstaviť v Bielom dome prezidentovi Joeovi Bidenovi svoj víťazný plán. Ten ukáže aj obom prezidentským kandidátom. Republikán Donald Trump v utorok na predvolebnom mítingu vyhlásil, že neverí vo víťazstvo Kyjeva a USA sa musia z Ukrajiny stiahnuť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet