Na hlavný obsah

Voľby v Rakúsku vyhrala podľa prvých odhadov krajne pravicová FPÖ. Prezident vyhlásil, že by jej lídra za kancelára nevymenoval

Z víťazstva sa teší Slobodná strana Rakúska.

Voľby v Rakúsku vyhrala podľa prvých odhadov krajne pravicová FPÖ. Prezident vyhlásil, že by jej lídra za kancelára nevymenoval
Michael Schnedlitz a Christian Hafenecker z FPÖ. Foto: TASR/AP

Nedeľňajšie (29. 9.) parlamentné voľby v Rakúsku prvýkrát od svojho vzniku vyhrala v súčasnosti opozičná krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ) pred Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP) kancelára Karla Nehammera a sociálnymi demokratmi (SPÖ).

Do parlamentu sa dostali aj Zelení, ktorí sú súčasťou vládnucej koalície, ako aj liberálna strana NEOS. TASR o tom informuje podľa prognóz zverejnených verejnoprávnou televíziou ORF po zatvorení volebných miestností o 17.00 h.

Voľby v Rakúsku sleduje Tamara Lištiaková, viac informácií priniesla v Správach o 19.00:

Prvé čísla

FPÖ podľa týchto údajov získala 29,1 percenta hlasov, čo je o 13 percent viac ako v roku 2019. Ľudovci prišlo o vyše 11 percent hlasov a skončili druhí so ziskom 26,2 percenta. SPÖ je tretia so ziskom 20,4 percenta hlasov (−0,8 percenta).

Do jednokomorového parlamentu, Národnej rady, sa dostali ešte Zelení, ktorí podľa prognózy dostali 8,6 percenta hlasov (−5,3) a strana NEOS so ziskom 8,8 percenta (+0,7).

Víťazstvo FPÖ na čele s exministrom vnútra Herbertom Kicklom zverejnili aj ďalšie médiá a inštitúty, napríklad inštitút Arge pre televíziu Puls 24.

Občania určili zloženie národnej rady, parlamentnej dolnej komory, na najbližšie štyri roky. V Rakúsku mohlo od nedeľného rána vyberať poslanca Národnej rady zhruba 6,35 milióna oprávnených voličov.

Už predvolebné prieskumy naznačovali možný bezprecedentný úspech krajnej pravice. Terajší kancelár Nehammer z ÖVP avizoval, že by ľudovci boli ochotní vstúpiť do koalície s FPÖ pod podmienkou, že by si Herbert Kickl nenárokoval post kancelára.

Kickl je polarizujúcou osobnosťou s pravicovo-populistickými politickými postojmi. Spolkový prezident Alexander Van der Bellen už vyhlásil, že by Kickla za spolkového kancelára nevymenoval, čo mu rakúska ústava umožňuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet