Na hlavný obsah

VšZP má finančné problémy, upozornila SaS. Žiada audit a odvolanie Z. Dolinkovej, tá hovorí o populizme

Za problémy vraj môžu nevýhodné zmluvy.

VšZP má finančné problémy, upozornila SaS. Žiada audit a odvolanie Z. Dolinkovej, tá hovorí o populizme
VšZP má finančné problémy pre nevýhodné zmluvy, ktoré uzatvorila. Tvrdí to opozičná SaS. Foto: STVR

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) má finančné problémy pre nevýhodné zmluvy, ktoré uzatvorila. Tvrdí to opozičná SaS a žiada hĺbkový audit.

Poisťovni vyčíta, že namiesto toho, aby predložila šetriace opatrenia, podala proti ozdravnému plánu rozklad. Ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD) chce za to odvolávať. Tá tvrdí, že ide o populizmus.

Problémom VšZP, na ktoré upozornila strana SaS sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Veronika Čokinová:

SaS poukazuje na to, že štátna poisťovňa za predchádzajúceho vedenia uzatvorila nevýhodné zmluvy s laboratóriami či sieťou nemocníc. Ani po nástupe nového riaditeľa sa to podľa strany nezmenilo. Ministerku na to v liste upozornil odvolaný šéf poisťovne Michal Ďuriš.

„Dokonca sa tam uvádza pre mňa škandalózna vec, že existuje podozrenie, že VšZP nezverejňuje zmluvy, ktoré uzatvára so svojimi dodávateľmi. Nezverejňuje dodatky k týmto zmluvám, kde sa zvyčajne navyšujú ceny,“ upozornil člen Výboru NR SR pre zdravotníctvo za SaS Tomáš Szalay.

Štátna poisťovňa reagovala

Zmluvy by mali byť podľa opozičnej strany prešetrené. VšZP reaguje, že ich vyrokovalo minulé vedenie a vzhľadom na dohodnutú platnosť, ich nemohli upraviť.

„VšZP pravidelne komunikuje so svojimi zmluvnými partnermi o cenových a finančných podmienkach zmluvného vzťahu, priebežne sleduje efektivitu a vyvíja maximálne úsilie na ich úpravu spôsobom reflektujúcim zásadu hospodárnosti,“ uviedla Zuzana Žiaková z oddelenia komunikácie poisťovne.

V tomto roku hrozí poisťovni strata 169 miliónov eur. Úrad pre dohľad jej preto nariadil, aby vypracovala ozdravný plán. Všeobecná zdravotná sa však voči rozhodnutiu úradu odvolala.

„VšZP využila svoju možnosť ako účastníka konania podať opravný prostriedok voči rozhodnutiu ÚDZS,“ pokračovala Žiaková.

„Prečo sa chce Zuzana Dolinková vyhnúť ozdravnému plánu VšZP? Prečo nechce, aby tam zavládla transparentnosť a efektívnosť? Pretože podľa môjho názoru chce, aby zostala bankomatom pre politikov, aby zostala priestorom, kde sa dajú robiť neefektívne nákupy,“ myslí si Szalay.

„Opozícia sa opäť preteká, kto ponúkne väčšiu lož. Jednoducho, kto vymyslí ľuďom najlepší a prázdnejší populizmus. Takmer dennodenne si to dokazujú v toxickej súťaži, ktorou strašia ľudí a zavádzajú pacientov, predháňajú sa v dezinformáciách a fabuláciách miesto reálnych riešení pre ľudí,“ uviedol hovorca rezortu zdravotníctva Andrej Wallner.

Ministerka zdravotníctva by podľa SaS mala skončiť vo funkcii. Pridáva sa k jej odvolávaniu. Zuzana Dolinková chce viac povedať na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko