Na hlavný obsah

Výbava školáka stojí viac ako vlani. Najviac minú rodičia prvákov

Rodič má nárok na príspevok od štátu.

Výbava školáka stojí viac ako vlani. Najviac minú rodičia prvákov
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Začal sa nový školský rok. Za školské potreby zaplatíme viac. Ceny pomôcok v porovnaní s minulým rokom stúpli o vyše desať percent. Najvyššie výdavky majú pred nástupom do školy rodičia prvákov. Výbava žiaka môže stáť viac ako 200 eur. S ňou však pomôže štát. Rodič má nárok na príspevok.

Papiernictva v týchto dňoch praskajú vo švíkoch. Rodičia nakupujú výbavu deťom do školy na poslednú chvíľu.

V porovnaní s minulým rokom si rodičia priplatia najmä za zošity, a to takmer o 1,50 eur Drahšie sú aj vodové farby či prezuvky. Najdrahšou položkou zostáva školská taška. Jej cena stúpla za rok o šesť eur. Za kvalitnejšiu rodič zaplatí aj 85 eur.

„Tieto ceny išli v priebehu štyroch rokov každý jeden rok hore. Bavíme sa o 40-percentom zvýšení cien. Výbava pre prváka je 260 eur. Môžu byť tie výdavky ešte vyššie, keď potrebujeme prváčikovi zariadiť detskú izbu a kúpiť mu tam stôl, stoličku,“ uviedla expertka na osobné financie Ivana Miklešová.

Aby vyššie ceny človeka neprekvapili, podľa odborníkov by si mali ľudia pravidelne odkladať určitú sumu, prípadne zvážiť nákup z druhej ruky. „Treba na to myslieť v predstihu. Nezabúdať na to, že školský rok so sebou prinesie aj ďalšie náklady spojené, či už so školským klubom, so stravou, s krúžkami,“ priblížila ekonomická analytička Eva Sadovská.

Výdavkom na pomôcky pre školákov sa v relácii Ekonomika :24 venovali redaktori Miriam Palková a Silvester Roštár:

Príspevok pre prvákov

Ak má rodič doma prváka, vzniká mu nárok na príspevok od štátu. Ten mu vyplatia jednorazovo v mesiaci október.

„Celková suma prídavku na dieťa, ktoré nastúpi v septembri prvýkrát do prvého ročníka základnej školy bude 170 eur. Z toho 60 eur je bežný prídavok na dieťa a 110 eur je zvýšenie z dôvodu nástupu dieťaťa do prvého ročníka,“ ozrejmila hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marianna Šebová.

Vlani štát vyplatil takzvaný zvýšený prídavok na prváka takmer 57-tisíc rodičom, a to v sume šesť miliónov eur.

tabuľka cien školských pomôcok
Rozdiel v cenách školských pomôcok.Foto: STVR

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika