Na hlavný obsah

Splátky rastú, vyšší úrok už pocítila štvrtina ľudí s hypotékami. Napriek tomu sú Slováci pri splácaní poctiví

Splátka dlžníkom narástla v priemere o takmer 90 eur.

Splátky rastú, vyšší úrok už pocítila štvrtina ľudí s hypotékami. Napriek tomu sú Slováci pri splácaní poctiví
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Ľudia na Slovensku naďalej poctivo splácajú svoje hypotéky aj napriek rastúcim splátkam. Potvrdzujú to štatistiky Národnej banky Slovenska. Ústredie práce eviduje zvýšený záujem o štátnu podporu na zníženie splátky hypotéky. Doteraz ju dostalo vyše 18-tisíc ľudí, ktorí splácajú vyšší úrok.

Vyšší úrok na hypotéke pocítila už štvrtina dlžníkov. Podľa Národnej banky Slovenska im splátka narástla v priemere o takmer 90 eur.

„Ten nárast splátky je v priemere niekde medzi 80-90 eur. A čo je veľmi priaznivé a veľmi pozitívne, že úroveň zlyhaných úverov zatiaľ ostáva veľmi blízko historického minima,“ hovorí vedúci oddelenia finančnej stability a analýz NBS Štefan Rychtárik.

Podľa analýzy Národnej banky Slovenska sa však nárast takzvaných refinancovaných hypoték nepremietol do rastu žiadateľov o štátnu pomoc. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny je s počtom žiadateľov zatiaľ spokojné.

Splácaniu hypoték sa v Správach venoval redaktor Boris Novotňák:

„Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny evidovalo za obdobie od februára 2024 do augusta 2024 celkovo 18 010 poberateľov príspevku na zvýšenú splátku úveru na bývanie. Tých podporili sumou viac ako 7,3 milióna eur,“ informoval v stanovisku úrad práce.

Pomoc s vysokými splátkami

Banky vidia za dobrou schopnosťou Slovákov splácať skôr systém kontroly. V prípade problémov so splácaním banky klientom pripomínajú, aby s nimi komunikovali.

„Testujeme aj prípadné zvýšenie splátky v budúcnosti takže klienti sú naozaj aj proti takémuto prípadnému zvýšeniu splátky chránení,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Mária Cesnaková.

Slováci majú podľa odborníka dobrú platobnú disciplínu aj vďaka tomu, že máme jednu z najnižších úrokových sadzieb v regióne. Vďaka rastu miezd a vládnej pomoci pri cenách energií sa zvýšili aj príjmy domácností. Energo-pomoc sa ale končí.

„Platobnú schopnosť v budúcnosti môže negatívne ovplyvniť zvýšenie cien kúrenia vzhľadom na to že od budúceho roku 2025 dosť výrazne vzrastie cena plynu. Navyše do toho ešte vstúpi 23-percentná DPH, ktorá bude o tri percentá vyššia ako súčasná úroveň DPH,“ vyhlásil Ľuboš Pavelka z Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Pomoc s vysokými splátkami od Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny môžu dostať tí, ktorí zarábajú menej ako 2 088 eur v hrubom na osobu. Štát im prispeje na splátku do výšky 150 eur. Či budú môcť dlžníci využiť pomoc aj v roku 2025, ministerstvo financií zatiaľ neinformovalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika