Na hlavný obsah

Vyššia DPH môže skomplikovať obnovu štadiónov pred MS v hokeji do 18 rokov. Kto zaplatí zvýšené náklady, je otázne

Náklady sa zdvihnú o tri percentá.

Vyššia DPH môže skomplikovať obnovu štadiónov pred MS v hokeji do 18 rokov. Kto zaplatí zvýšené náklady, je otázne
Zimný štadión v Spišskej Novej Vsi. Foto: STVR

Zimný štadión v Spišskej Novej Vsi získal štatút športoviska národného významu. Súvisí to s majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji do 18 rokov, ktoré by v roku 2026 mali byť na Spiši a v Michalovciach. Športoviská preto musia obnoviť. Otázkou je, kto zaplatí avizované vyššie náklady na prestavbu.

Štadión v Spišskej Novej Vsi začali stavať v roku 1972. Skolaudovali ho v roku 1992. Aby štadión vyhovoval požiadavkám na usporiadanie blížiaceho sa svetového šampionátu do 18 rokov, potrebuje nevyhnutne opraviť.

“Chýbajú veci, ako je vzduchotechnika, odpružené mantinely, fotovoltaické panely, mediálne prvky,” priblížil primátor Spišskej Novej Vsi Pavol Bečarik.

Potrebnej obnove štadiónov v Spišskej Novej Vsi a v Michalovciach sa v reportáži v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

Okrem toho oceľová konštrukcia štadióna a jeho nosné prvky potrebujú náter. Postaviť chcú aj turniketový systém pre divákov. Vynovené by mali byť aj bufety, ozvučenie, zázemie pre športovcov i novinárov. V projekte sa počíta aj s prestavbou existujúcich a výstavbou nových sociálnych zariadení.

Podľa projektu by to celé malo stáť približne 5,85 milióna eur. „Päť miliónov eur je v žiadosti. Spišská Nová Ves je v tom užšom výbere, takže predpokladám, že by mohli byť aj úspešní,” skonštatoval predseda správnej rady Fondu na podporu športu Lukáš Pitek.

Problém s vyššou DPH

Predseda ZMOS-u Jozef Božik tvrdí, že problémom bude vyššia DPH. Tá sa od 1. januára 2025 zvyšuje z 20 percent na 23 percent. 

„To budú platiť mestá aj obce vo svojich investíciách. Ak ste tam rátali s 20-percentnou DPH, no dajte si tam tri percentá navyše. Už to nemáte 5,8 milióna. Už to máte šesť miliónov eur,“ upozornil Božik.

„Ministerstvo cestovného ruchu a športu naďalej pokračuje v komunikácii so zväzmi a s asociáciami. Očakávajú sa nové rokovania s ministerstvom financií, preto zatiaľ nebudeme komentovať návrh nových sadzieb DPH,“ reagovalo ministerstvo športu.

Fond na podporu športu pomohol aj iným v regióne. Obci Malá Franková schválili dotáciu vo výške 4,9 milióna eur na výstavbu Národného tréningového centra žiactva. Investícia 999-tisíc eur putuje aj do Trnavy.

“Do City arény, teda štadión Antona Malatinského, revitalizácia, aby sa tam mohli uskutočniť majstrovstvá do 21 rokov, v roku 2025,” dodal Pitek. V Stupave Fond podporil výstavbu prvého regionálneho centra talentovanej mládeže.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika