Na hlavný obsah

Odborníci kritizujú návrh SNS: Z oslobodenia 13. a 14. platu od daní budú mať prospech len dobre zarábajúci

Ekonóm vidí takéto riešenie za nešťastné.

Odborníci kritizujú návrh SNS: Z oslobodenia 13. a 14. platu od daní budú mať prospech len dobre zarábajúci
Podpredseda NR SR Andrej Danko. Foto: TASR/Martin Baumann

SNS predkladá do parlamentu návrh na oslobodenie 13. a 14. platu od daní a odvodov. Navrhovaná zmena má okrem zvýšenia čistého príjmu zamestnancov motivovať aj firmy k vyplácaniu týchto miezd.

Podľa Rastislava Machunku z Asociácie zamestnávateľských združení takáto právna úprava tu bola aj v minulosti a splnila svoj cieľ. Ekonóm Viliam Páleník však dodáva, že Slovensko sa už dlhšie pripravuje na šetrenie verejných financií a toto je opäť zvýšenie výdavkov.

Cieľom predkladaného návrhu je zaviesť daňovo-odvodové oslobodenie 13. a 14. platu.
„Meritom tohto opatrenia je posilniť finančnú odolnosť domácností. Zároveň sa tým podporí lojalita zamestnancov k zamestnávateľom, čo je dôležité v období, keď trh práce čelí rastúcej konkurencii a nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily,“ citujeme z dôvodovej správy.

Marián Viskupič zo strany SAS hovorí, že návrh je nesystémový a prináša novú formu byrokracie. „A vytvárajúci rôzne nezmyselné kategórie zamestnancov. V žiadnom prípade nerieši problém vysokého odvodového zaťaženia slovenských zamestnancov,“ dodal.

Novela navrhuje oslobodiť od dania odvodov sumu najviac 500 eur ročne. Ak zamestnanec získa viac, do základu dane sa zahrnie len časť, ktorá prevyšuje.

„V zaostávajúcich okresoch bežné mzdy vo výške priemernej, minimálnej mzdy tam nedosiahnu na nezdanenie, lebo nemajú vyplácaný 13. a 14. plat. Podobne je to vo verejnej správe, čiže mnohých zamestnancov sa to nedotkne. Čiže zo sociálneho hľadiska budú mať z toho prospech len tí veľmi dobre zarábajúci,“ podotkol ekonóm zo Slovenskej akadémie vied (SAV) Viliam Páleník.

Predkladatelia chcú stabilizovať pracovnú silu

V prípade 13. platu musí byť zamestnanec zamestnaný u jedného zamestnávateľa minimálne jeden rok. V prípade 14. platu dva roky.

„Nemyslím si, že by sme tu mali vytvárať nejaké osobitné kategórie platenia daní a odvodov podľa toho, či ide o štandardný, bežný plat počas 12 mesiacov alebo 13. až 14. Už dnes veľa firiem vypláca svojim zamestnancom koncoročné odmeny. Čiže takéto návrhy vidím ako nešťastné,“ zhodnotil Vladimír Baláž z ekonomického ústavu SAV.

Tieto podmienky podľa predkladateľov zabezpečujú stabilizáciu pracovnej sily. „Je dobré, že to, čo dostane zamestnanec, je akoby navyše oslobodené od daní, prípadne aj odvodov. Predovšetkým preto, že dnes máme na Slovensku naozaj vysoké daňovo-odvodové zaťaženie práce, čo nám vytýkajú aj medzinárodné inštitúcie,“ ozrejmil viceprezident asociácie zamestnávateľských zväzov Rastislav Machunka.

Rastislav Machunka ďalej dodáva, že návrh by mal ísť štandardne legislatívnym procesom. Je to zásah do daňového systému, ktorý je potrebné zvážiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko