Na hlavný obsah

Z polície odchádzajú tisíce príslušníkov, môžu sa k nim pridať ďalší. Ohrozené je aj fungovanie riaditeľstiev

Na rozhodnutie majú posledný deň.

Z polície odchádzajú tisíce príslušníkov, môžu sa k nim pridať ďalší. Ohrozené je aj fungovanie riaditeľstiev
Policajti majú posledný deň na to rozhodnúť sa, či zostanú alebo odídu z policajného zboru. Foto: TASR/Pavel Neubauer, Jakub Kotian/Koláž STVR

Pondelok 30. september je posledným dňom, kedy sa môžu policajti rozhodnúť, či v zbore zostanú alebo odídu. Zároveň ide o poslednú šancu získať vyše 14,5-percentnú valorizáciu výsluhového dôchodku.

Časť policajtov upozorňuje, že na odchode je vyše tisíc z nich. Podľa nich úplný kolaps nehrozí, avšak do značnej miery obmedzí fungovanie na okresných a krajských riaditeľstvách.

Odchodom policajtov sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venoval redaktor Tobiáš Petra:

Pred dvomi týždňami 78 poslancov koalície schválilo nové podmienky pre policajtov. Týkajú sa jednorazového stabilizačného a náborového príspevku vo výške päťtisíc eur. Niektorí policajti to však nevnímajú ako efektívne riešenie.

Vláda si naopak od toho sľubuje, že tým aspoň čiastočne upokojí situáciu nielen v polícii, ale vo všetkých bezpečnostných zložkách. Policajti, ktorí sa v posledný septembrový deň rozhodnú v zbore nepokračovať, odídu k 1. 12. 2024.

„Ľudí, ktorí môžu odísť, je okolo štyri-päťtisíc. Zoberte si, že keď ich odišlo 1 170, tak okolo 3 700 ešte odísť môže. Tým pádom by policajný zbor zastal na nejakých 14-tisícoch z 22,5-tisíc,“ povedal policajt Igor Čulík.

Kolaps nie, komplikácie áno

Ak by sa predpovede naplnili, podľa ďalšieho príslušníka policajného zboru Štefana Birmona by to fungovaniu v polícii priťažilo. „Že by na 158 nikto nedvíhal, sa nestane. Na druhej strane dôjde k spájaniu obvodov, dôjde k nízkej dosiahnuteľnosti hliadok. To znamená, že hliadka, čo predtým obhospodarovala 20-tisíc obyvateľov, bude mať na starosti 50-tisíc,“ skonštatoval.

Rádiožurnál oslovil aj odborový zväz polície, ktorý sa nám k situácii nevyjadril. Podľa našich informácii blízkemu prostrediu odborárov sa hovorí o odchode vyše 1 500 ľudí. Na poslednom protestnom zhromaždení pred budovou rezortu vnútra, sa niekoľko policajtov dostalo až k ministrovi vnútra, aby mu predložili petičné hárky s vyše 800 podpismi.

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) zároveň vtedy pripustil, že valorizácia je jedným z dôvodov na odchod policajtov.

„Mal som teda prísť povedať v máji, že valorizácia výsluhových dôchodkov nebude? Vtedy ste ma kritizovali, novinári. Mohol som vtedy prísť s návrhom povedať, je mi ľúto výsluhoví dôchodcovia, aj tí, ktorí máte nárok na výsluhu, 14,5 percenta nebude. To sme neurobili, ale ja som rád aj tak za takých policajtov, ktorí si uvedomujú, že zložili svoju prísahu a že idú slúžiť ďalej,“ povedal minsiter vnútra.

O výsluhový dôchodok môžu policajti požiadať do polnoci. Čas na rozhodnutie majú policajti do polnoci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál