Na hlavný obsah

Parlament odvoláva Michala Šimečku z postu podpredsedu parlamentu

Iniciovali ju koaliční poslanci za Smer-SD a SNS.

Parlament odvoláva Michala Šimečku z postu podpredsedu parlamentu
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NRSR) Michal Šimečka (PS). Foto: TASR/Pavel Neubauer

V pléne Národnej rady (NR) SR sa vo štvrtok (12. 9.) ráno začala mimoriadna schôdza k návrhu na odvolanie Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu parlamentu. Iniciovali ju koaliční poslanci za Smer-SD a SNS. Písomne sa do nej prihlásilo 50 rečníkov, z toho šesť za klub.

O návrhu bude parlament rokovať až do úplného skončenia diskusie, teda v prípade potreby aj po 19.00 h. Hlasovať o návrhu bude na najbližšom hlasovaní aktuálnej riadnej 19. schôdze NR SR. Najskorší možný termín pripadá na utorok (17. 9.). O odvolaní Šimečku sa bude rozhodovať v tajnom hlasovaní.

Návrh na odvolanie Šimečku podali 5. septembra poslanci za koaličný Smer-SD a SNS. Odvolať ho chcú pre podozrenia z čerpania štátnych dotácií osobami, ktoré sú mu blízke, i podozrenia z manipulácie pri prideľovaní dotácií.

Vyčítali mu tiež organizáciu protestov proti vedeniu rezortov kultúry a spravodlivosti, v ktorých podľa nich Šimečkova rodina stráca finančné zázemie.

Šimečka vníma návrh na jeho odvolanie ako pomstu za dobrú opozičnú prácu. Kritiku odmietol. Tvrdí, že na jeho odvolanie tlačí premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý útokmi na neho a jeho rodinu odvádza pozornosť od skutočných problémov Slovenska.

Upozornil, že všetky nadácie a občianske združenia, ktoré Fico a koalícia spomínajú, čerpali dotácie dávno predtým, ako vstúpil do politiky.

Zapojili sa desiatky poslancov

Do diskusie k odvolávaniu Michala Šimečku sa od rána zapájajú desiatky poslancov. Tibor Gašpar (Smer-SD) poukázal na prijímanie štátnych dotácií rodinou lídra PS. Odvoláva sa na audit rezortu spravodlivosti, ktorý podľa neho potvrdil manipulácie pri rozdeľovaní dotácií v oblasti ľudských práv.

„Nadácia Milana Šimečku pomenovaná po starom otcovi, v ktorej pôsobí v správnej rade Peter Šimečka – strýko, získala štátne dotácie cez 660-tisíc eur. OZ projekt Forum – jediný štatutárny orgán Marta Šimečková, vaša mama, získala prostredníctvom dotácií 315-tisíc eur,“ vyhlásil Gašpar.

„Vy ste nejaká chránená zver pán Šimečka? Veď keď pochybíte, rozprávajme sa o kohokoľvek pochybeniach, aj o vašich. My v Hlase pracujeme. Energopomoc, pomoc regiónom, trináste dôchodky, ale to neznamená, že sa nebudeme venovať aj vám a vašim prešľapom,“ povedal poslanec NR SR Michal Bartek (Hlas-SD).

Opozícia sa dohodla, že na hlasovaní sa nezúčastní. „To dno, kam sa ta koalícia dostala, javí sa ako nekonečné, lebo toto divadlo nechutné, tento útok na blízkych, na rodinu, na mamu, to je tak nechutné a vy veľmi dobre viete, že neexistujú žiadne fakty. To sú bludy, výmysly, ktoré ste si tu naskladali,“ reagovala poslankyňa NR SR Mária Kolíková.

„Sme zatiaľ v koalícii jednotní. Síce Hlas absolvoval tie svoje pravidelné tanečky z hľadiska komunikácie, ale na konci dňa sa Hlas pridáva k odvolaniu. A ja verím, že v utorok o 11.00 pán Šimečka odovzdá kanceláriu,“ podotkol podpredseda NR SR Andrej Danko.

Šimečka: Koalícia sa venuje osobnej pomste

Koalícia sa namiesto riešenia problémov venuje iba osobnej pomste. Skonštatoval to Šimečka v pléne Národnej rady NR SR počas mimoriadnej schôdze. Dôvody, pre ktoré ho chcú koaliční poslanci odvolávať, odmietol.

„Ja sa vám, koalícia a premiér, čudujem, že s týmto vôbec prichádzate, lebo škodíte sami sebe. Všetkým voličom, aj vašim, ukazujete, že kašlete na ich problémy. Tie sú vám ukradnuté. Riešite iba osobnú pomstu. Venujete sa politikárčeniu, keď nám pomaly krajina padá na hlavu,“ poznamenal.

Za iniciátora jeho odvolávania označil premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Šimečka zopakoval, že na mimoriadnej schôdzi chcú opoziční poslanci poukázať na aktuálne problémy. On sám hovoril o rozpadávaní štátu.

„Po 4 600 dňoch, čo je strana Smer-SD a premiér pri moci, má Slovensko štvrtú najnižšiu životnú úroveň z celej Európskej únie,“ podotkol. Poukázal na to, že takmer milión ľudí v SR je ohrozených chudobou. „Namiesto toho tu budeme strácať čas debatou o nejakých grantoch, výzvach a mojej rodine,“ dodal.

Odmietol dôvody na jeho odvolanie

Podpredseda NR SR Šimečka opakovane odmietol dôvody pre jeho odvolanie. Odsúdil útoky na jeho rodinu v súvislosti s čerpaním dotácií. Ich prácu vyzdvihol. Poukázal na to, že všetky spomínané nadácie či občianske združenia čerpali dotácie dávno predtým, ako vstúpil do politiky.

„Väčšina grantov sa udelila v čase, keď vládol Smer-SD,“ skonštatoval. Namietal aj tvrdenia o podozrení z manipulácie pri prideľovaní dotácií. „Aj ten váš audit konštatuje, že nedošlo k žiadnemu konfliktu záujmov,“ odkázal koalícii.

Dianie v NR SR priblížila v Správach redaktorka Karolína Janičíková. Informácie v Rádiožurnále Rádia Slovensko priniesol redaktor Lukáš Dzivý:

Zároveň sa označil za vždy férového podpredsedu parlamentu. „Nikdy som nevyužíval funkciu predsedajúceho, aby som škodil koalícii alebo pomáhal opozícii,“ podotkol.

Deklaroval, že v politickej opozičnej práci bude pokračovať bez ohľadu na výsledok jeho odvolávania. Má podľa vlastných slov ambíciu poraziť v ďalších parlamentných voľbách Smer-SD. „Pán premiér, som ten, ktorý vás vo voľbách porazí,“ uzavrel.

Správu priebežne aktualizujeme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko