Na hlavný obsah

Záhorie na muške investorov: V srdci chránenej oblasti by mohlo vyrásť nové logistické centrum, obyvatelia sa búria

Otázne je, či výstavba podľa zverejneného zámeru je v súlade so zákonom.

Záhorie na muške investorov: V srdci chránenej oblasti by mohlo vyrásť nové logistické centrum, obyvatelia sa búria
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Veľké priemyselné zóny rastú ako huby po daždi a už im nestačia iba polia popri diaľniciach. Nové logistické centrum by mohlo vyrásť v jednej z chránených prírodných a rekreačných oblastí na Záhorí. Obyvatelia Borského Svätého Jura a okolitých obcí sa búria. Kauze sa už niekoľko mesiacov venuje redaktorka Monika Mannová.

Tomky a Húšky sú známou a vyhľadávanou rekreačnou oblasťou na Záhorí. Borovice, drevenice, jazerá, prírodné pláže a hubárske cestičky sú rajom na zemi. Miestni obyvatelia a chatári preto prijali s veľkým rozčarovaním správu, že by tento pokoj v prírode mohol niekto narušiť.

”Nikdy sme nerátali s tým, že príde takýto projekt, ktorý by takto ohrozil a nabúral túto lokalitu,“ povedal obyvateľ Borského Svätého Jura Juraj Šelc.

Obec Borský Svätý Jur, do ktorej rekreačné osady patria, v máji informovala občanov o zámere vybudovať v tejto lokalite logistický park. Podľa zverejnených informácií by na rozlohe 2,5-tisíc metrov štvorcových malo vyrásť šesť výrobných, montážnych a skladových hál. Okrem toho parkoviská pre 450 osobných a 50 nákladných vozidiel. Malo by tu pracovať až 800 ľudí.

“Nikdy nám neodpovedali na konkrétnu otázku, že kto tu má byť ten investor,“ uviedla majiteľka domu v rekreačnej oblasti Tomky Eva Tomeková.

Starosta sa odmietol vyjadriť

Zámeru, ktorý na stránke obce zverejnil, sa starosta Juraj Smolár počas nakrúcania v júni odmietol vyjadriť. Podľa našich informácií má byť investorom väčšia nábytkárska firma. Pozemky, na ktorých by mal logistický a výrobný komplex vyrásť, boli v čase výroby reportáže ešte v súkromnom vlastníctve.

Majiteľ štyroch hektárov pôdy, ktorý však nechcel ísť pred kameru, je miestny hospodár. Polia aj tento rok pripravuje na ďalšiu sejbu. Prezradil nám však, že piesočnatá pôda nie je veľmi úrodná a ideálnejšie využitie vidí v chove dobytka alebo koní.

Podľa slov vlastníka si vzhľadom na svoj vek už na chovateľstvo netrúfa. Ponuka na predaj pozemkov prišla ako riešenie jeho situácie.

Doprava by zasiahla do života ľudí

“Logistický park, to bol naozaj šok, to sem absolútne nepatrí, pre milión príčin,“ vyhlásil Šelc.

“Toto sú úplne nevyhovujúce podmienky na ťažkú dopravu,“ myslí si majiteľ domu v rekreačnej oblasti Tomky Juraj Osuský.

“Smerom do Borského Jura je veľmi úzka cesta. Dva kamióny sa tam absolútne nevyhnú,“ dodala obyvateľka Borského Svätého Jura – časti Tomky Mária Michnová.

“Výstavbou logistického areálu v predmetnej lokalite by sa výrazne zvýšil počet nákladných vozidiel na cestách III. triedy v kraji. Z uvedeného dôvodu je vhodné budovať logistické parky pri diaľniciach a rýchlostných cestách, resp. pri cestách I. triedy, ktoré sú stavané na nadmernú nákladnú dopravu,“ konštatovala hovorkyňa Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Natália Petkáčová.

Doprava k logistickému parku v Borskom Svätom Jure by podľa všetkého zasiahla aj do života okolitých obcí Závod a Studienka.

“Keď má niekto jazdiť cez naše obce cez nevhodné komunikácie, tak za mojich občanov Studienky dávame záporné stanovisko k tomu, aby sa tadiaľto jazdilo s nákladnými autami,“ uviedla starosta obce Studienka Ivona Hlavenková.

Možné benefity

Obavy obyvateľov rekreačných osád siahajú však ešte ďalej. “Malo by tam pracovať okolo 800 ľudí. Bolo by treba zavolať nejakých ľudí, postaviť ubytovne. Myslím si, že by to bol koniec lokality v podobe, akej ju poznáme,“ vyjadril sa Šelc.

Zámer zatiaľ neexistuje na papieri a žiadna inštitúcia ho ani na svoj stôl nedostala. Majiteľ pozemkov, ktorý dostal ponuku na ich predaj, nám však prezradil, že projekt by mohol priniesť benefity pre obec a obyvateľov. Napríklad kanalizáciu a vodovod, ktorý zatiaľ v rekreačnej oblasti chýba.

“K prínosom by patrilo pravdepodobné zvýšenie zamestnanosti v regióne. K najväčším mínusom by patrila preťaženosť nákladnej dopravy a s tým spojený nadmerný hluk, smog, otrasy, vibrácie, ktorý by mohli negatívne ovplyvniť život obyvateľov aj celkový krajinný obraz. Umiestňovanie investícií do územia má v kompetencii samospráva, v tomto prípade obec,“ ozrejmila hovorkyňa Petkáčová.

Jej starosta nám však očakávané pozitíva takéhoto projektu naznačil len mimo kamery. Logistický park by pre obec znamenal najmä výrazné zvýšenie ich príjmov.

Pozemky sú priamo v chránenej oblasti

Pozemky, na ktorých by sa malo stavať sa nachádzajú priamo v srdci Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Záhorie. Podľa vyjadrenia ochranárov, cez oblasť vedie aj Alpsko-karpatský biokoridor.

“Tento biokoridor bol jedným z výstupov medzinárodného projektu s podporou EÚ – programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko,“ píše sa vo vyjadrení riaditeľa Správy CHKO Záhorie Jozefa Kovárika.

“S výstavbou nejakého logistického parku tu nesúhlasíme,“ potvrdila starostka obce Studienka Ivona Hlavenková.

“V okolí tohto zámeru sa nachádza viacero hniezd chránených druhov vtákov. Výstavbou logisticko-výrobného parku by prišlo k zániku potravinového biotopu pre tieto druhy chránených živočíchov a k nežiadúcej zmene krajinnej štruktúry z ornej pôdy na zastavané plochy,“ dodal vo vyhlásení Kovárik.

Otázne je, či je výstavba podľa zverejneného zámeru v súlade so zákonom. “Zo súčasných informácií sa trnavskej župe umiestnenie lokality v CHKO Záhorie javí ako nevhodné,“ uviedla hovorkyňa TTSK Natália Petkáčová.

Obyvatelia sa spojili v petícii

Obec Borský Svätý Jur vyzvala obyvateľov, aby sa k zámeru vyjadrili. V prieskume bolo 72 percent obyvateľov proti zámeru, 28 percent za. Projekt podporujú aj niektorí poslanci obecného zastupiteľstva.

“Nič iné tam nehrá rolu, len peniaze, peniaze, peniaze,“ vyhlásila majiteľka domu v rekreačnej oblasti Tomky Eva Tomeková.

Znepokojení ľudia oslovili médiá a svoje hlasy spojili v petícii. “Začali sme zbierať podpisy, beží to aj na internete, takisto aj online,“ dodala Tomeková.

Petíciu občania odovzdali starostovi obce koncom júla na rokovaní obecného zastupiteľstva, na ktorom prišli zároveň vyjadriť svoj nesúhlas.

“Orgány obce sa budú touto petíciou zaoberať,“ vyhlásil starosta obce Borský Svätý Jur Juraj Smolár. To bolo jediné, čo povedal. K zverejnenému stavebnému zámeru a k petícii občanov sa však ani po dvoch mesiacoch a našich opakovaných žiadostiach nevyjadril.

“Petícia ešte nie je vyhodnotená a prejednaná OZ a preto sa nebudem ešte k neuzavretej petícii vyjadrovať,“ napísal v mailovej komunikácii začiatkom septembra Smolár.

“My ako občania si pálime prsty. Pán starosta nemá ani toľko odvahy, aby išiel pred kameru jasne povedal čo sa deje a čo si myslí,“ povedal Šelc

Boj zrejme len začína

Zdá sa, že boj o to, aby sa aj táto časť Záhoria nepremenila na priemyselnú zónu, sa ešte len začína. Už dnes je v predloženom zámere uvedená potreba zmien v územnom pláne a v médiách sa objavili správy o možnom posunutí hraníc chránenej oblasti.

“V rámci kompetencií, ktoré župa má, budeme zohľadňovať veľkoplošné chránené územia,“ informovala Petkáčová.

“Ak sa ten projekt náhodou zrealizuje, tak to bude znamenať koniec osady Tomky, Húšky, Trajlinky. Nerozumiem tomu, že kde je tu spravodlivosť, rovnováha a zdravý rozum,“ uzavrela obyvateľka Borského Svätého Jura Kamila Krkošová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko