Na hlavný obsah

Prudký dážď, povodňová aktivita aj sneženie: Slovensko čaká výrazná zmena počasia, teploty môžu atakovať rekordy

SHMÚ očakáva zrážky od piatka.

Prudký dážď, povodňová aktivita aj sneženie: Slovensko čaká výrazná zmena počasia, teploty môžu atakovať rekordy
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na štvrtok (12. 9.) vydal pre západnú a strednú časť územia SR výstrahy prvého a druhého stupňa pred búrkami. SHMÚ o tom informuje na svojom webe.

Výstrahy druhého stupňa budú vo štvrtok platiť pre celý Bratislavský kraj, pre väčšinu okresov Trnavského a Trenčianskeho kraja a vyhlásia ich aj pre niektoré okresy Žilinského a Nitrianskeho kraja. V týchto častiach Slovenska môže miestami spadnúť až 180 milimetrov zrážok.

„Tento úhrn zrážok predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danom ročnom období a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ píše ústav na webe.

Meteorologické výstrahy.
Meteorologické výstrahy.Foto: shmu.sk

Meteorológovia na štvrtkový dážď upozorňujú aj vo viacerých okresoch Trnavského, Banskobystrického, Žilinského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja. Na týchto miestach budú platiť výstrahy prvého stupňa a miestami tam môže spadnúť až 120 milimetrov zrážok. SHMÚ očakáva silný dážď aj v piatok (13. 9.).

Významná zrážková udalosť

Slovensko podľa meteorologičky SHMÚ Paulíny Valovej čaká „významná zrážková udalosť“ spôsobená zvlneným studeným frontom. Okrem toho, že bude intenzívne pršať, očakáva sa silný vietor, bude tiež nepríjemne chladno.

Najvyššie úhrny zrážok očakávajú v okolí hraníc s Moravou. Tam by malo ísť o 120 až 180 mm zrážok. Smerom na východ bude úhrn zrážok klesať.

Paulína Valová informovala, že zrážky nebudú padať v búrkach, ale ako súvislý výdatný dážď. A to predovšetkým v piatok (11. 9.) a v noci zo soboty (14. 9.) na nedeľu (15. 9.). Čo sa týka teplôt, tie by mali byť hlboko pod dlhodobým priemerom. Atakované zrejme budú aj rekordy najchladnejšieho dňa, najmä v Bratislave.

Ochladenie by malo prísť aj do vysokých polôh, na úrovni 1900 až 2000 metrov očakávajú meteorológovia aj sneženie. V týchto výškach by mohlo spadnúť do 30 cm nového snehu, upozornila Valová.

S výdatnými zrážkami sa očakáva aj zvyšovanie vodných tokov. Ako uviedol hydrológ SHMÚ Peter Smrtník, prekročia aj stupne povodňovej aktivity. Druhý stupeň najpravdepodobnejšie dosiahne Morava, v okolí Moravského Svätého Jána aj tretí stupeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny