Na hlavný obsah

V okresoch na Záhorí platí najvyššia výstraha pred povodňami, pribudla aj výstraha 3. stupňa pred dažďom

Teploty budú na úrovni záveru októbra či začiatku novembra.

V okresoch na Záhorí platí najvyššia výstraha pred povodňami, pribudla aj výstraha 3. stupňa pred dažďom
Archívna snímka - Ľudia počas dažďa v Žiline. Foto: TASR/Daniel Stehlík

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal hydrologické výstrahy. Na Záhorí pri povodiach rieky Morava platí tretia, najvyššia výstraha pred povodňou z prívalového dažďa. Ako SHMÚ uviedol na svojom webe, predbežne platí od soboty (14. 9.) 12.00 h do piatkového (20. 9.) poludnia.

„Vzhľadom na predpokladané zrážky v českom povodí Moravy očakávame na jej slovenskom úseku a jej prítokoch výrazný vzostup vodných hladín s prekročením stupňov povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo vodných tokov,“ píšu hydrológovia vo výstrahe.

Hydrologická výstraha SHMÚ.
Hydrologická výstraha SHMÚ.Foto: SHMÚ

Hydrológovia počas platnosti výstrahy neodporúčajú využívať dotknuté vodné toky na rekreačnú plavbu.

Bude tiež mimoriadne chladno. Ako na tlačovej konferencii informoval meteorológ SHMÚ Cyril Siman, teploty cez víkend dosiahnu maximum 10 až 16 stupňov. Teplota vzduchu bude pritom najnižšia na západe krajiny, kde sú tieto hodnoty typické pre koniec októbra alebo začiatok novembra.

Na východe krajiny budú podmienky priaznivejšie, teploty budú vyššie, úhrny zrážok značne nižšie.

Pozrite si záznam celej tlačovej konferencie, na ktorej priniesli informácie o počasí a vodných tokoch meteorológ SHMÚ Cyril Siman a hydrológ SHMÚ Peter Smrtník:

Meteorologické výstrahy

V okresoch Malacky, Myjava, Senica a Skalica platí vo štvrtok (12. 9.) výstraha tretieho stupňa pred dažďom. Zároveň v nich platí aj tretí stupeň povodňovej aktivity. SHMÚ o tom informoval na svojom webe.

V týchto okresoch môže spadnúť až 200 mm zrážok. „Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoké a predpokladá sa, že spôsobia veľké škody a ohrozia ľudské životy,“ uvádza SHMÚ vo výstrahe.

V okresoch Bratislavského, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Trnavského a Žilinského kraja platia výstrahy druhého aj prvého stupňa pred dažďom, v okresoch Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Krupina, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom platí výstraha prvého stupňa.

Výstrahy pred dažďom vo štvrtok 12. septembra 2024.
Výstrahy pred dažďom vo štvrtok 12. septembra 2024.Foto: SHMÚ

Prvý stupeň pred dažďom vydali pre väčšinu okresov Nitrianskeho a Žilinského kraja a v okresoch Dunajská Streda, Galanta, Partizánske, Prievidza, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Krupina, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Tam predbežne platí výstraha od 18.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko