Na hlavný obsah

Zelená vlna oslávi 15 rokov. Nahliadli sme zo zákulisia obľúbeného dopravného spravodajstva

Rozprávali sme sa s jej šéfom Ľubošom Kasalom.

Zelená vlna oslávi 15 rokov. Nahliadli sme zo zákulisia obľúbeného dopravného spravodajstva
Manažér dopravného spravodajstva Zelená vlna Ľuboš Kasala. Foto: STVR

Zelená vlna Slovenského rozhlasu oslávi 1. septembra 15 rokov. Dnes je to značka, ktorú pozná asi každý motorista na Slovensku. Nejednému pomohla ušetriť čas, či peniaze na cestách po celej krajine.

I keď samotná značka oslávi 15 rokov, toto výročie neznačí aj samotný začiatok dopravného spravodajstva na vlnách verejnoprávneho rozhlasu. Ako pripomenul šéf Zelenej vlny Ľuboš Kasala, relácia nadviazala na prvé dopravné vysielanie vtedajšieho Československého rozhlasu.

„Dopravné spravodajstvo niekdajšieho Československého rozhlasu bude mať 29. septembra 50 rokov, keď sa začalo úplne s prvým vysielaním dopravného spravodajstva ešte vtedy na vlnách stanice Hviezda,“ priblížil Kasala.

Po rozdelení Česko-Slovenska dopravný servis v Slovenskom rozhlase ostal. Pred vznikom Zelenej vlny nakupoval dopravné informácie od externej firmy. Rok 2009 priniesol zlom.

„Vtedy sa povedalo, poďme si urobiť svoje vlastné dopravné spravodajstvo, vlastný dispečing s vlastným zeleným číslom. Keďže som dopravný inžinier a zároveň som pracoval v médiu, tak som dostal úlohu postaviť Zelenú vlnu. Zohnali sme ľudí, dodávateľov dopravných informácií a myslím si, že slušne fungujeme až po teraz,“ povedal Kasala.

Dopravné spravodajstvo Slovenského rozhlasu si podľa Kasalu za 15 rokov od obnovenia získalo dôveru poslucháčov. A to napriek tomu, že so službou prichádzalo na trh medzi poslednými.

„Podľa najnovšieho výskumu keď si dal robiť Slovenský rozhlas, značka Zelená vlna, čo sa týka známosti, je najznámejšou značkou v rámci vysielania Rádia Slovensko. Takisto je aj dôveryhodná v tomto zmysle, pretože až vyše polovica poslucháčov, ktorí nás počúvajú, tak si ladia práve Zelenú vlnu,“ skonštatoval Kasala.

Dôležité overovanie informácií

Podľa šéfa Ľuboša Kasalu sa overovanie dopravných informácií zjednodušilo. Pred 50 rokmi to museli vtedajší redaktori zvládať bez sociálnych sietí. Vďaka internetu sa proces zjednodušil a urýchlil.

„Tých spôsobov je niekoľko. Samozrejme, telefonáty, e-maily, takisto čerpáme z našich sociálnych sietí. Tieto dopravné informácie potom rôznym spôsobom kombinujeme,“ vysvetlil Kasala.

Zelená vlna má aj mobilnú aplikáciu. Funguje 10 rokov a i keď potrebuje podľa Kasalu „omladiť“ poskytuje základné dopravné informácie v grafickej podobe či na dopravných kamerách.

„Je tam posledná odvysielaná Zelená vlna v Rádiu Slovensko. Takisto prostredníctvom mobilnej aplikácie môžete k nám poslať dopravnú informáciu alebo zatelefonovať, nemusíte si pamätať telefónne číslo,“ dodal Kasala s tým, že motoristi sa môžu tešiť na novú verziu aplikácie v budúcom roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko