Na hlavný obsah

Žiaci ušetria, cestovanie bude ekologickejšie: Niektoré mestá ponúkajú školákom bezplatnú MHD

Chcú ich motivovať k využívaniu hromadnej dopravy.

Žiaci ušetria, cestovanie bude ekologickejšie: Niektoré mestá ponúkajú školákom bezplatnú MHD
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Nové Zámky, Levice a Štúrovo chcú byť v tomto školskom roku ekologickejšie. Žiakov motivujú k využívaniu mestskej hromadnej dopravy bezplatným cestovným. Školáci tak môžu zároveň ušetriť.

Žiaci základných škôl a prvých štyroch ročníkov osemročných gymnázií v Štúrove a v Nových Zámkoch sa do školy dostanú bezplatne. Postačí im len cestovný preukaz. V Leviciach potrebujú čipovú kartu.

„Takto si deti už od školského veku zvykajú na verejnú dopravu. A to je dobré, že tento návyk získajú čo najskôr, potom pre nich je prirodzené cestovať verejnou dopravou,“ myslí si hovorca spoločnosti ARRIVA na Slovensku Peter Stach.

Ako funguje bezplatné cestovné MHD pre žiakov v Nových Zámkoch, Leviciach a Štúrove zisťovala v reportáži v Správach z regiónov redaktorka Marína Opálková:

V Nových Zámkoch môžu žiaci využiť mestskú hromadnú dopravu zadarmo ráno cestou do školy. Teda v čase od 6.00 h do 8.00 h, kedy je doprava v meste najvyťaženejšia.

„Máme úzke ulice a školy, ktoré boli v minulosti budované, sú v takých lokalitách, kde naozaj je problém pre rodičov dostať sa autami,“ skonštatoval primátor Nových Zámkov Otokar Klein.

„Áno, veľa detí chodí autobusom, využívajú dopravu mestskú, takže naozaj je využitie veľké,“ podotkol vodič spoločnosti ARRIVA Peter Hoszsu.

Môžu ušetriť, chýbajú však informácie

Za cestovanie do školy tak môže žiak ušetriť desiatky eur. Mnohým však chýbajú informácie. Mnohí oslovení žiaci o tejto možnosti nevedeli.

„Je to škoda, samozrejme, a my budeme robiť naďalej všetko pre to, aby všetci žiaci z týchto miest vedeli o tejto možnosti, najmä ich rodičia,“ povedal Peter Stach.

„Využiteľnosť povedzme u nás pri 600 žiakoch je približne 40-50 žiakov, čo je celkom fajn. My im to vždy každý rok navrhujeme, každý rok ich oboznamujeme s tým, že táto možnosť je,“ uviedol riaditeľ ZŠ Nábrežná v Nových Zámkoch Róbert Rudinský.

Čipovú kartu v Leviciach si žiaci môžu vybaviť u dopravcu. V Nových Zámkoch musia požiadať o cestovný preukaz v škole, v Štúrove na mestskom úrade.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny