Na hlavný obsah

Zomrela herečka Maggie Smithová (†89). Hrala známu profesorku vo filmoch o Harrym Potterovi

Informoval o tom portál BBC.

Zomrela herečka Maggie Smithová (†89). Hrala známu profesorku vo filmoch o Harrym Potterovi
Britská herečka Maggie Smithová. Foto: ČTK/Panoramic/Chryslene Caillaud/Panoramic

Vo veku 89 rokov zomrela britská herečka Maggie Smithová. Podľa médií o tom v piatok (27. 9.) informovala jej rodina a producent, uviedol portál BBC.

Bola predstaviteľkou profesorky Minervy McGonagallovej vo filmoch o čarodejníkovi Harrym Potterovi. V posledných rokoch je známa aj vďaka úlohe Violet Crawleyovej v seriáli Panstvo Downton.

Smithová získala Oscara za najlepší herecký výkon v hlavnej ženskej úlohe v snímke Najlepšie roky slečny Jean Brodieovej z roku 1969. Za svoj výkon získala aj množstvo ďalších filmových ocenení.

„Zomrela pokojne skoro ráno v nemocnici. Bola veľmi uzavretá a koniec svojho života strávila s priateľmi a rodinou. Zanechala po sebe dvoch synov a päť milujúcich vnúčat, ktorí sú všetci zdrvení stratou svojej výnimočnej matky a babičky,“ uviedli v mene rodiny synovia Chris Larkin a Toby Stephens.

Dcéra oxfordského profesora sa vydala na hereckú dráhu trochu proti vôli svojich rodičov, ale čoskoro sa ukázalo, že má skutočný talent. Hoci ona sama o tom pochybovala.

Vo veku dvadsaťjeden rokov ju obsadili do broadwayského muzikálu. Získala dva Oscary, tri Zlaté glóbusy a päť cien BAFTA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet