Na hlavný obsah

Zrážky na juhozápade ustali, meteorológovia očakávajú postupný príchod babieho leta

Kritická situácia pretrváva v Devínskej Novej Vsi a v Devíne.

Zrážky na juhozápade ustali, meteorológovia očakávajú postupný príchod babieho leta
Cesta neďaleko bratislavskej Kremeľskej ulice. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Zrážky na juhozápade už ustali, v utorok (17. 9.) sa počasie podľa meteorológov zlepší a od stredy (18. 9.) sa má začať babie leto. Najkritickejšia situácia aj po pondelku (16. 9.) pretrváva v bratislavskej Devínskej Novej Vsi a v Devíne. Škody odhadujú v miliónoch eur.

V Devínskej Novej Vsi funguje kyvadlová doprava. „Ľudia si idú buď pre veci alebo opúšťajú domovy po vlastnej línii. Nemáme riadenú, že by sme teraz ja neviem, pozbierali 40 ľudí, ubytovali ich, ale oni si vlastne vybavujú svoje veci, zabezpečujú domovy. Navyše my spevňujeme násyp, tak, aby mohli záchranné zložky pohodlne prechádzať,“ priblížil starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír.

Voda v Devíne veľmi rýchlo stúpala. Spodná voda prerazila na Slovanskom nábreží pred protipovodňovými zábranami. Situácia je podľa starostky Jany Jakubkovič kritická.

„Domácnosti zostanú bez elektrickej energie. Čo je ďalší problém, že je tam prečerpávacia stanica Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, takže teraz nám hasiči zabezpečujú záložný zdroj elektrickej energie aspoň na kanalizáciu, lebo v momente, keby ostala prečerpávacia stanica vypnutá, tak máme fekáliami zaplavenú celú lokalitu,“ vysvetlila starostka Devína.

Hydrológ Peter Smrtník zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) hovorí, že hladina Dunaja v okolí Devína bude ešte stúpať približne dopoludnia. „S tým, že tá vlna sa potom bude posúvať smerom dole na Komárno a Štúrovo. Tam by sa situácia nemala výrazne skomplikovať. Mala by byť na úrovni druhého stupňa povodňovej aktivity,“ priblížil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál