Na hlavný obsah

Bloomberg píše, že eurofondy pre Slovensko môžu byť ohrozené. Reagovala eurokomisia aj minister Blanár

Na stole sú údajne dva návrhy postihnutia tohto kroku.

Bloomberg píše, že eurofondy pre Slovensko môžu byť ohrozené. Reagovala eurokomisia aj minister Blanár
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Portál Bloomberg s odkazom na svoje nemenované zdroje píše, že Brusel pracuje na návrhu postihnúť Slovensko za to, že vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zrušila Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Špeciálna prokuratúra vyšetrovala aj prípady spojené s peniazmi Európskej únie.

TASR požiadala v tejto súvislosti exekutívu EÚ o vyjadrenie. Eurokomisia v reakcii zdôraznila, že situáciu ohľadne podmienenosti čerpania eurofondov posudzuje osobitne v jednotlivých členských štátoch.

„Aktuálne podmienky nariadenia momentálne spĺňa jeden prípad, konkrétne Maďarsko. V súčasnosti nemáme žiadne ďalšie prípady, ktoré by sme mali oznámiť,“ uviedla komisia. Dodala pritom, že nebude váhať prijať ďalšie opatrenia podľa nariadenia o zablokovaní eurofondov, ak na to budú splnené podmienky.

„Čo sa týka Plánu obnovy a odolnosti, míľnik 15.5 sa týka ‚Balíka zákonov na boj proti korupcii a na posilnenie integrity a nezávislosti súdnictva‘. Tento míľnik bol v čase predbežného hodnotenia prvej žiadosti Slovenska o platbu vyhodnotený ako uspokojivo splnený,“ povedala pre TASR hovorkyňa EK Veronica Favalliová. V súvislosti s prebiehajúcim vyhodnocovaním možných vplyvov novely Trestného zákona dodala, že EK ho „dokončí včas“.

Reaguje aj minister zahraničných vecí

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) reaguje, že informácie o zastavení eurofondov pre Slovensko sú nepravdivé. Informoval o tom komunikačný odbor rezortu s tým, že Európska komisia (EK) takýto krok neavizovala.

„Slovenská republika odmieta šírenie nepravdivých informácií agentúrou Bloomberg o zastavení eurofondov pre Slovensko,“ uviedol Blanár. Rezort podotkol, že nikdy nejde o jednostranné a vopred nediskutované rozhodnutie zo strany EK.

„Slovenská republika, a to predovšetkým zástupcovia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR, sú v celej veci dlhodobo v intenzívnom kontakte s EK. Novelizácia príslušnej legislatívy bola okrem iného aj výsledkom ich konzultácií s EK a reagovala tiež na pripomienky, ktoré Komisia formulovala vo veci ochrany finančných záujmov Únie,“ uviedol komunikačný odbor rezortu.

Dva návrhy

Na stole sú podľa portálu Bloomberg dva návrhy. Jeden je založený na takzvanom mechanizme kondicionality. Podľa neho by Európska komisia zmrazila časť z takmer 13 miliárd eur z kohéznych fondov, ktoré našej krajine pridelili.

V druhom prípade by sme mohli prísť o dve a štvrť miliardy eur v rámci pomoci v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Bloomberg píše, že proces je v počiatočnej fáze. V konečnom dôsledku by takéto kroky musela schváliť šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová.

Portál dopĺňa, že na Slovensku pochádza až 80 percent verejných investícií práve z eurofondov a v prípade postihu by sme boli po Maďarsku len druhým členským štátom v takejto pozícii.

Vyjadrenie ministra investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richarda Rašiho (Hlas-SD) k tejto téme sme priniesli v Správach:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko