Na hlavný obsah

Zrušili Národnú kriminálnu agentúru nezákonne? Ministerstvo vnútra sa proti obvineniam bráni

KDH tvrdí, že rezort porušil zákon.

Zrušili Národnú kriminálnu agentúru nezákonne? Ministerstvo vnútra sa proti obvineniam bráni
Príslušník Národnej kriminálnej agentúry. Foto: STVR

Ministerstvo vnútra pri rušení NAKA a prerozdeľovaní Policajného zboru podľa KDH porušilo zákon. Vedenie rezortu vnútra s obvineniami nesúhlasí. Tvrdí, že konalo v súlade s právom. Témou sa zaoberali poslanci na parlamentnom branno-bezpečnostnom výbore.

Kresťanskí demokrati vyčítajú rezortu vnútra a vedeniu polície postup pri rušení NAKA v šiestich bodoch. Prekáža im napríklad to, že prerozdelenie niektorých policajtov údajne neprediskutovali s policajnými odbormi.

„Zákon veľmi jasne hovorí, že personálny rozkaz oznamuje a doručuje oprávnená osoba. Oprávnenou osobou je prezident Policajného zboru, my však máme dôkazy, že ich nepodpisoval prezident Policajného zboru,“ vyhlásil podpredseda KDH Viliam Karas.

Opoziční poslanci si údajné nezrovnalosti chceli vydiskutovať s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD). Ten je však pracovne v zahraničí, na výbore ho zastúpila štátna tajomníčka.

„Jednotlivé skutočnosti, ktoré zákon vyžaduje, boli dodržané. Tak isto nie je pravdou, že by sa k tomu nevyjadril odborový zväz polície. Bol zapojený do všetkých aktuálne prebiehajúcich zmien,“ tvrdí štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská (Hlas-SD).

Téme sa v Správach venoval redaktor Timotej Pisch:

Opozícii takéto vysvetlenie rezortu vnútra nepostačuje. Viacerých policajtov z NAKA po jej zrušení presunuli na krajské a okresné riaditeľstvá po celom Slovensku. „Samotní policajti ešte v piatok nevedeli kam pôjdu, kde ich prevelia, za akých podmienok a v pondelok už mali nastúpiť na nové pracoviská,“ hovorí bývalý minister vnútra a poslanec Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

„Robia si čo chcú, vysvetľujú si to ako chcú, porušujú zákony, porušujú všetky zákony, všetky pravidlá,“ dodal člen Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (SaS).

Záznamy o preraďovaní opozícii nedali

Vedenie polície a rezort vnútra majú dôveru koalície. Tá trvá aj na tom, že NAKU bolo treba zrušiť. Dotknutí policajti či odbory sa podľa nich môžu obrátiť na súdy. „Diskusia bola, zazneli tu rôzne hodnotenia, ja sa pridŕžam toho, čo predniesla štátna tajomníčka,“ vyhlásil podpredseda NR SR Tibor Gašpar (Smer-SD).

„Videli sme, čo sa v minulom volebnom období dialo na Národnej kriminálnej agentúre, že si tam zopár kovbojov sprivatizovalo celú túto agentúru a robili, čo robili. Ja si myslím, že táto reorganizácia je na mieste,“ skonštatoval podpredseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Samuel Migaľ (Hlas-SD).

Opoziční poslanci z výboru od ministerstva vnútra žiadali záznamy o preraďovaní policajtov zo zaniknutej NAKA. To koaliční poslanci z výboru neschválili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko