Na hlavný obsah

Zvýšená DPH na knihy sa môže ešte meniť, pripustil Kamenický. Viskupič označil konsolidačný balík za toxický koktail

Politici sa stretli v diskusnej relácii O 5 minút 12.

Zvýšená DPH na knihy sa môže ešte meniť, pripustil Kamenický. Viskupič označil konsolidačný balík za toxický koktail
Poslanec Marián Viskupič (SaS) a minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) v diskusnej relácii O 5 minút 12. Foto: STVR

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) pripustil, že zvýšená daň z pridanej hodnoty (DPH) na knihy sa môže ešte meniť. Uviedol to v nedeľu (22. 9.) v diskusnej relácii STVR O 5 minút 12. Dodal však, že keď vláda niekde uberie, tak bude musieť inde pridať. Celková suma konsolidačného balíka sa totiž meniť nebude.

„Ja budem prvý, kto sa bude tešiť, keď dáme nižšiu DPH na knihy. Vypočítame dosah na rozpočet a ten sa bude musieť nejako vykompenzovať,“ uviedol Kamenický. Podobne vraj postupovali pri znížení DPH v gastrosektore na päť percent.

Koalícia v utorok (22. 9.) predstavila návrh konsolidačných opatrení na sanáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur. Vďaka tomu má deficit budúci rok klesnúť na 4,7 percenta HDP. Súčasťou balíka má byť aj zvýšenie DPH na knihy z desať na 23 percent.

Pozrite si záznam celej diskusnej relácie O 5 minút 12, ktorej hosťami boli Ladislav Kamenický a Marián Viskupič:

Podpredseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) označil vládny konsolidačný balíček za toxický koktail, ktorý neprinesie ekonomike žiadne rastové impulzy. „Ekonomika, ktorá nerastie, je ekonomika v problémoch. A potom sú aj verejné financie v problémoch,“ tvrdí poslanec.

„Sme priamo závislí od zahraničných investícií, ale tie sem nepôjdu práve pre takéto balíčky. Stane sa z nás skanzen, Slovensko bude stagnovať,“ myslí si Viskupič. V konsolidačnom balíku nevidí ani jedno opatrenie na podporu rastu ekonomiky.

Viskupič uviedol, že štát by mal v prvom rade šetriť na sebe a nie na bežných ľuďoch. Spomenul, ako si členovia vlády zvýšili platy. Taktiež sa vyjadril za škrtanie úradníkov, keďže štát minie v budúcom roku 14,5 miliardy eur na svojich zamestnancov.

Kritizoval tiež drahý prenájom priestorov pre rezort cestovného ruchu a športu na nábreží Dunaja či neudržateľný vývoj slovenských dôchodkových výdavkov, ktoré podľa neho stúpli o 17 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika