Na hlavný obsah

Doména bohatých? Zvýšenie DPH na knihy nahnevalo opozíciu aj študentov. Šutaj-Eštok pripustil, že sa o tom ešte budú rozprávať

Kupovanie kníh je vraj doménou bohatších vrstiev.

Doména bohatých? Zvýšenie DPH na knihy nahnevalo opozíciu aj študentov. Šutaj-Eštok pripustil, že sa o tom ešte budú rozprávať
Logistické centrum kníhkupectva. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Súčasťou konsolidačných opatrení vlády bude zvýšenie DPH na knihy z 10 na 23 percent. Ministerstvo financií to odôvodňuje aj analýzou, ktorá ma dokazovať, že kupovanie kníh je doménou bohatších vrstiev obyvateľstva.

Proti návrhu vystúpila študentská rada vysokých škôl. Opozícia hodnotí negatívne viaceré konsolidačné opatrenia.

„Robili sme si analýzu. Knihy sú doménou väčšinou bohatšej vrstvy obyvateľstva, takže budú za základnú sadzbu. Analýzu robil Inštitút finančnej politiky a, bohužiaľ, je to tak, knihy si väčšinou kupujú bohatší ľudia,“ vyhlásil minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

O sprístupnenie analýzy sme už ministerstvo požiadali. Marián Viskupič z SaS si myslí, že by sa za vyjadrenie mal ospravedlniť a zdôrazňuje, že cenu kníh neovplyvní len zvýšenie sadzby DPH.

„Aj tá transakčná daň, ak ju bude musieť platiť Martinus, čo bude musieť, pretože je to právnická osoba, je to firma. Samozrejme, je to pre nich ďalší náklad, a tak ako platia svojich zamestnancov, ako platia prenájom priestorov, toto všetko sú náklady, ktoré sa vo finále odrážajú v cene kníh. Takže takisto tie knihy stúpnu aj o transakčnú daň,“ hovorí Viskupič.

Minister školstva za Hlas-SD Tomáš Drucker hovorí, že je to účet za nezodpovedné vládnutie predošlých vlád. Priznáva, že pre študentov to nie je dobrá správa, ale pripomína, že na druhej strane sa DPH na učebnice zníži na päť percent

„Určite to nie je dobrá správa, tak ako to nie je dobrá správa pre mnohých ďalších, ale opakujem, musíme niečo robiť, s čím chceme zaplatiť účet,“ hovorí Drucker.

Šutaj-Eštok: Ešte sa o tom porozprávame

Študenti sú jednou z najzraniteľnejších skupín obyvateľstva, odkazuje vo svojom vyhlásení Študentská rada vysokých škôl.

„Považujeme za neprípustné, aby došlo k zvýšeniu DPH na knihy, pretože to negatívne ovplyvní prístup k vzdelávaniu a rozvoju vedomostí,“ vyhlásil podpredseda rady Marek Vojtko.

Predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok hovorí, že kto chce byť bohatý duchom, knižku si kúpi. „Evidujem, že to vzbudilo rozruch a myslím si, že sa budeme ešte o tom v rámci koalície rozprávať,“ vyhlásil.

Zásadný problém so zvýšením dane má aj predseda Kultúrneho výboru Národnej rady SR Roman Michelko z SNS. Ukazuje na český príklad, keď zníženie dane na 0 percent pomohlo zvýšenému predaju kníh.

„Chápem nutnosť konsolidácie. Otázka je, či práve týmto spôsobom, to neurobí viacej škody ako osohu. Pokiaľ sa to bude dať nejakým spôsobom zvrátiť, tak budem tomu nápomocný a pokúsim sa vyrokovať nejaké kompenzácie,“ vyhlásil Michelko.

O stanovisko sme požiadali aj Združenie vydavateľov a kníhkupcov. Zatiaľ neodpovedali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika