Na hlavný obsah

Americký exprezident Barack Obama sa zapojí do kampane Kamaly Harrisovej. Sústredí sa na kľúčové štáty

Prvým cieľom jeho cesty bude Pittsburgh v Pensylvánii.

Americký exprezident Barack Obama sa zapojí do kampane Kamaly Harrisovej. Sústredí sa na kľúčové štáty
Na snímke bývalý prezident USA Barack Obama. Foto: TASR/AP

Bývalý americký prezident Barack Obama sa zapojí do kampane za zvolenie kandidátky Demokratickej strany Kamaly Harrisovej prezidentkou. Píše o tom denník The Washington Post.

Obama sa sústredí hlavne na kľúčové štáty, v ktorých sa očakáva tesný súboj Harrisovej a jej republikánskeho rivala, niekdajšieho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa. Američania si prezidenta zvolia 5. novembra.

Prvú cestu na podporu Harrisovej podnikne Obama budúci štvrtok (10. 10.) do Pittsburghu v Pensylvánii, povedal nemenovaný predstaviteľ viceprezidentkinej kampane.

„Teraz, keď sa hlasovanie začalo, sa sústredíme na presviedčanie a mobilizáciu voličov, najmä tých v kľúčových štátoch,“ povedal Obamov poradca Eric Schultz. Pripomenul, že o výsledkoch hlasovania v týchto štátoch sa bude rozhodovať do posledného momentu a „nič nemožno podceňovať“.

Obama je stále obľúbený

The Washington Post píše, že Obama, prvý černošský prezident USA, je stále najobľúbenejším politikom Demokratickej strany. Medzi jej členmi si udržiava významný vplyv. Po chabom výkone prezidenta Joea Bidena v júnovej televíznej debate s Trumpom Obama svojim politickým spojencom povedal, že Biden by mal zvážiť, či je jeho kandidatúra realistická.

Keď sa Biden kandidatúry o niekoľko týždňov neskôr vzdal a za demokratov do boja o Biely dom nastúpila viceprezidentka Harrisová, Obama s manželkou Michelle toto rozhodnutie podporili. Harrisová podľa nich predstavuje pokračovanie rovnakej vízie Spojených štátov, vďaka ktorej sa Obama v roku 2008 dostal do Bieleho domu.

Harrisová sa s Obamom pozná asi 20 rokov. Patrila medzi prvých, ktorí podporili jeho kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2008. Vydala sa do štátu Iowa, kde osobne obchádzala ľudí, aby ich presviedčala o Obamových kvalitách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet