Na hlavný obsah

Názov poslaneckého klubu SNS sa meniť nebude, vyhlásil A. Danko. Huliakov návrh vníma ako zradu

Ten chce doplniť do názvu klubu SNS aj Národnú koalíciu.

Názov poslaneckého klubu SNS sa meniť nebude, vyhlásil A. Danko. Huliakov návrh vníma ako zradu
Na snímke podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Názov poslaneckého klubu SNS sa meniť nebude a ani nemôže. Vyhlásil to predseda SNS Andrej Danko v reakcii na žiadosť poslanca Rudolfa Huliaka doplniť do názvu klubu SNS aj Národnú koalíciu.

Danko to vníma ako zradu SNS, verí však, že koalícia nebude mať menej poslancov. Ako zradu tiež vníma Huliakovu podporu Hlasu-SD pri otázke predsedu Národnej rady (NR) SR.

„Poslanecký klub SNS si svoj názov nebude a nemôže meniť, pretože by to muselo schváliť plénum. Odmietam sa dať vydierať z pozície toho, že niekto nie je uspokojený. Mám mnohé iné názory, ktoré Rudolf Huliak presadzuje,“ skonštatoval Danko na utorkovej tlačovej konferencii.

Z rozhodnutia Huliaka je šokovaný. „Ak bojujete s politickými súpermi, ako je aj Hlas, Smer alebo opozícia, ste zvyknutí na politický boj. Ale zrada vždy bolí a ja som dnes cítil zradu Rudolfa Huliaka,“ povedal Danko.

Verí však, že klub neopustí a pripomenul Huliakove slová, že nezrádza koalíciu. „Ak by sa niekto tešil, že koalícia bude mať menej poslancov, nie je to pravda,“ dodal šéf SNS.

Danko považoval Huliaka za jedného z najbližších spolupracovníkov. Myslí si, že sa dohodol s Hlasom-SD v súvislosti s voľbou predsedu NR SR. O tento post sa sporí SNS a Hlas-SD, keďže podľa koaličnej zmluvy má naň nárok Hlas-SD, no záujem o funkciu má aj Danko.

„V koalícii sme sa dohodli, že predsedom ostane Peter Žiga na základe poverenia, že sa sústredíme na prácu pre ľudí,“ skonštatoval.

Huliaka vyzval Danko k zodpovednosti. Spojenie národných síl na kandidátke SNS bola podľa neho ťažká práca. Situácia podľa neho nenaruší priebeh schválenia konsolidačného balíka. „Som presvedčený, že 79 poslancov podporí konsolidáciu aj štátny rozpočet,“ dodal.

Huliak je líder mimoparlamentnej strany Národná koalícia/Nezávislí kandidáti. Svoju žiadosť o zmenu názvu klubu v utorok odôvodnil tým, že on a poslanci Ivan Ševčík a Pavel Ľupták pôsobiaci v Národnej koalícii sú sami zodpovední za svoje činy a musia za ne niesť následky bez vplyvu na SNS.

Sporu medzi A. Dankom a R. Huliakom sa aj v Správach venoval redaktor Timotej Pisch:

Huliakove urážky

Danko sa od Huliaka dištancuje. Ospravedlnil sa za jeho slová, ktoré smeroval k poslankyni opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Lucii Plavákovej.

„Ospravedlňujem sa poslankyni Plavákovej v mene SNS a v mene poslaneckého klubu za primitívne urážky. Verím, že to v budúcnosti urobí Huliak s kyticou,“ povedal Danko.

Dodal, že si stojí za tým, že Plaváková nemala mať na počítači v rokovacej sále NR SR nálepky s dúhovou vlajkou.

Huliak adresoval vulgárne slová smerom k Plavákovej na minulotýždňovej tlačovej konferencii SNS, na ktorej Danko obhajoval vykázanie Plavákovej z rokovacej sály pre jej nálepky na notebooku. Huliak ju nazval „sukou“. Poslancove výroky odsúdila opozícia aj časť koalície.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko