Na hlavný obsah

V auguste dosiahla návštevnosť hotelov na Slovensku takmer rekordnú úroveň, zaostala iba za rokom 2019

Oznámil to Štatistický úrad SR.

V auguste dosiahla návštevnosť hotelov na Slovensku takmer rekordnú úroveň, zaostala iba za rokom 2019
Na snímke Švajčiarsky dom v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR

V hoteloch, penziónoch a ďalších ubytovacích zariadeniach na Slovensku strávilo v auguste aspoň jednu noc 744-tisíc hostí. Je to o 5,2 percenta viac ako vlani v auguste.

Ide o historicky druhú najlepšiu mesačnú návštevnosť. K dosiahnutiu návštevnosti augusta 2019 ubytovateľom chýbalo šesť percent, teda 49-tisíc návštevníkov. Počet ubytovaných za dva prázdninové mesiace prekonal 1,4 milióna hostí. V pondelok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Hostia strávili počas augusta v zariadeniach cestovného ruchu vyše 2,1 milióna nocí s priemernou dobou pobytu 2,8 noci. Takmer dve tretiny ubytovaných (467-tisíc) v auguste tvorili domáci návštevníci. Ich celkový počet medziročne stúpol o takmer osem percent. Podľa ŠÚ SR boli dosiahnuté hodnoty porovnateľné s turisticky úspešným predcovidovým rokom 2019.

Zahraničná návštevnosť v medziročnom porovnaní vzrástla o 1,2 percenta a dosiahla úroveň 277-tisíc ubytovaných. Počty zahraničných hostí v auguste naďalej zaostávali za číslami z roka 2019, a to o 15 percent, informoval ŠÚ SR.

Vyššia návštevnosť vo všetkých krajoch

Návštevnosť v auguste medziročne stúpla vo všetkých ôsmich krajoch Slovenska, najviac v Banskobystrickom kraji (16 percent). Najnavštevovanejším regiónom bol podľa dát ŠÚ SR Žilinský kraj. Ubytovacie zariadenia využilo v auguste 176-tisíc hostí, štvrtinu tvorili domáci a pätinu zahraniční turisti.

V rebríčku návštevnosti regiónov nasledovali Bratislavský kraj s takmer 146-tisíc návštevníkmi, Prešovský kraj s vyše 137-tisíc návštevníkmi a Banskobystrický kraj s takmer 82-tisíc hosťami. Oproti roku 2019 sa celkovo vyšší počet hostí podarilo v auguste prilákať jedine Košickému kraju, Žilinský kraj dosiahol porovnateľné hodnoty. V ostatných krajoch ubytovateľom k dosiahnutiu čísel rekordného predpandemického roka chýbalo od dvoch do 17 percent.

Návštevnosť v regiónoch v auguste potiahli najmä domáci návštevníci, ich počty rástli v siedmich z ôsmich krajov, a to až do 18 percent. Medziročný pokles domácej klientely zaznamenal len Bratislavský kraj. Počty zahraničných turistov boli v polovici krajov na Slovensku porovnateľné s minulým rokom a v druhej polovici krajov stúpli v rozsahu od dvoch do jedenásť percent. Medziročne vyššia návštevnosť zahraničných turistov bola v auguste zaznamenaná v Košickom, Bratislavskom, Banskobystrickom a Trenčianskom kraji.

Za prvých osem mesiacov tohto roka sa v zariadeniach cestovného ruchu na Slovensku ubytovalo 4,1 milióna návštevníkov. Oproti minulému roku ide o nárast o 2,9 percent. Počty cudzincov a domácich hostí medziročne vzrástli o tri percentá . Súhrnná návštevnosť zostala pod úrovňou hodnôt roku 2019, za obdobie január až august chýbalo ešte sedem percent návštevníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko