Na hlavný obsah

Austrálska senátorka Lidia Thorpeová ostro kritizovala kráľa Karola III.: Toto nie je vaša krajina

Výrokmi prekvapila plénum austrálskeho parlamentu.

Austrálska senátorka Lidia Thorpeová ostro kritizovala kráľa Karola III.: Toto nie je vaša krajina
Na snímke kráľ Karol III. počas návštevy v Austrálii. Foto: TASR/AP

Austrálska domorodá senátorka Lidia Thorpeová v pondelok (21. 10.) zvýšila hlas na britského kráľa Karola III. Šokovala tým zhromaždených zákonodarcov a ďalších hodnostárov v pléne austrálskeho parlamentu v Canberre. TASR o tom informuje podľa správy tlačovej agentúry AFP.

„Vráťte nám našu zem! Vráťte nám, čo ste nám ukradli!“ vyhlásila Thorpeová v pléne parlamentu. „Toto nie je vaša krajina, vy nie ste môj kráľ,“ povedala nezávislá zákonodarkyňa a odsúdila to, čo označila za „genocídu“ pôvodných obyvateľov Austrálie zo strany európskych osadníkov.

Austrália bola britskou kolóniou viac ako 100 rokov, počas ktorých boli zabité tisíce domorodých Austrálčanov a celé komunity boli vysídlené. Krajina získala de facto nezávislosť v roku 1901, ale nikdy sa nestala plnohodnotnou republikou. Súčasnou hlavou štátu je britský kráľ Karol III.

Panovník je na deväťdňovej ceste po Austrálii a Samoe. Ide o jeho prvú veľkú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu diagnostikovali rakovinu, čo mu začiatkom tohto roka zmenilo život.

Thorpeová je známa svojím ostrým odporom voči monarchii.

V roku 1999 sa Austrálčania iba tesne vyslovili proti odvolaniu kráľovnej – uprostred sporu o to, či jej nástupcu budú vyberať členovia parlamentu, a nie verejnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet