Na hlavný obsah

Babiša vymazali z evidencie ŠtB, no debaty o pravde pokračujú. Kauzy expremiéra voličom neprekážajú

Andrej Babiš sa netají tým, že sa usiluje o návrat do kresla premiéra.

Babiša vymazali z evidencie ŠtB, no debaty o pravde pokračujú. Kauzy expremiéra voličom neprekážajú
Bývalý český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Dvanásť rokov sa Andrej Babiš usiloval o vymazanie z evidencie Štátnej bezpečnosti. Súdy, na ktorých v jeho prospech svedčili bývalí agenti ŠtB, na Slovensku vyhral.

Až Ústavný súd ich vierohodnosť spochybnil a prípad vrátil na začiatok. V druhom kole súdy dospeli k názoru, že žalovaná bola nesprávna inštitúcia. Nemal to byť Ústav pamäti národa, ale ministerstvo vnútra.

Andrej Babiš bol podľa slovenského ministerstva vnútra evidovaný v zväzkoch Štátnej bezpečnosti neoprávnene. Oprelo sa o dve analýzy. Žiadosť o zmier inicioval Andrej Babiš.

“Vecne tu sú tri rozsudky okresného, krajského aj Najvyššieho súdu SR, ktoré dávajú za pravdu, bohužiaľ, pánovi Babišovi. Preto nám aj analýza odporúčala uzavrieť zmier, aby sme predišli ekonomickým škodám,“ vyhlásil minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

“Síce to trvalo 12 rokov, ale nakoniec pravda a spravodlivosť zvíťazili,“ uviedol na sociálnej sieti Babiš.

Vymazaniu Andreja Babiša z evidencie ŠtB sa v Správach venovala redaktorka Katarína Vítková:

Historici majú iný názor

Bádatelia a historici majú ale iný názor.

“Je to nezvyčajná vec, chápem, že tam bol dlhý pingpong medzi súdmi. Pre mňa ako historika, ktorý sa tým dlho zaoberal aj za Jána Langoša v ÚPN, aj potom ako zakladateľa archívu bezpečnostných zložiek. Dôležitý je obsah a je nesporné, že sa to dá doplniť o dokumenty z archívu ÚPN alebo z archívu bezpečnostných zložiek tu v Prahe,“ uviedol historik a člen bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne ČR Pavel Žáček.

“Andrej Babiš bol úplne štandardne evidovaný vo všetkých záznamoch Štátnej bezpečnosti, rovnako ako ostatní spolupracovníci. Nebola tam žiadna anomália, žiadne pochybenie. Celá vec je politické rozhodnutie,“ povedal bádateľ Archívu Bezpečnostných zložiek ČR Radek Schovánek.

Dohoda so spriatelenými politikmi

Politickú dohodu so spriatelenými politikmi na Slovensku naznačil v reakcii na sociálnych sieťach aj súčasný český premiér Peter Fiala. „Rozsudok nezávislého súdu nahradil bežný obchod,“ napísal predseda českej vlády Petr Fiala.

“Keď to povie premiér susednej krajiny, mal by dodať, kto s kým uzavrel politickú dohodu a čo je jej obsahom, alebo by sa mal ospravedlniť,“ skonštatoval člen ústavnoprávneho výboru Poslaneckej snemovne ČR Radek Vondráček.

“Je to zaujímavá správa najmä pre Andreja Babiša, môže z nej politicky ťažiť. Voličom v Českej republike vo všeobecnosti nevadia žiadne kauzy týkajúce sa Babiša či už ide o registráciu v ŠtB alebo Čapí hnízdo a dosahuje tu skvelé výsledky,“ zhodnotil politológ Českej poľnohospodárskej univerzity Milan Školník.

Andrej Babiš sa netají tým, že sa usiluje o návrat do kresla premiéra. Jedenásť mesiacov pred voľbami jeho hnutie ANO vedie vo všetkých volebných prieskumoch s viac ako 30 percentami a to bez ohľadu na jeho minulosť

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko