Na hlavný obsah

Bachledova dolina spúšťa novú lanovku, lyžovačka bude pre modernizáciu a vyššiu DPH drahšia

V stredisku robia posledné úpravy pred spustením lanovky.

Bachledova dolina spúšťa novú lanovku, lyžovačka bude pre modernizáciu a vyššiu DPH drahšia
Na snímke zrekonštruovaná lanovka. Foto: STVR

Priplatíme si zrejme aj za lyžovačku v Tatrách. Napríklad v Bachledovej doline je za tým nielen vyššia DPH, ale aj modernizácia strediska. Dokončujú tam výstavbu novej lanovky za takmer desať miliónov eur. Aj vďaka nej tam má vzniknúť národné tréningové centrum pre lyžiarov.

V horskom stredisku v Bachledovej doline začnú lyžiarsku sezónu spustením novej lanovky z hrebeňa Spišskej Magury. Robia posledné terénne úpravy.

„Dlhodobo je Bachledka stredisko troch dolín. Dnes sme vybudovaním tejto šesťsedačkovej lanovky tieto tri doliny spojili modernými prepravnými zariadeniami európskeho štandardu,“ hovorí konateľ spoločnosti Bachledka SKI and SUN Peter Nemešany.

Téme situácie na lyžiarskom stredisku v Bachledovej doline sa v relácii Správy z regiónov venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

Stredisko dostalo od štátu finančnú injekciu výmenou za to, že umožní výchovu športových talentov spod Tatier. „Táto investícia bola zaradená do investícii národného športového významu vo výške 4,9 milióna,“ vysvetľuje štátny tajomník ministerstva cestovného ruchu a športu Ján Krišanda.

Problémom je aj klimatická zmena

Na Slovensku máme 80 lyžiarskych stredísk. Kým vyššie položené rozširujú ponuku služieb, ostatné likviduje klimatická zmena a rastúce náklady na prevádzku.

„Nižšie položené lyžiarske strediská, pod tisíc metrami nad morom, zažijú, samozrejme, nejaký prerod. Budú sa musieť preorientovať na niečo iné,“ objasňuje generálna riaditeľka Slovakia Travel Ivana Vala Magátová.

Vyššia 23-percentná DPH na lanovky zaskočila nielen menšie lyžiarske strediská. V Bachledovej doline už avizujú o niečo drahšiu lyžovačku. „Ceny lístkov by sa mali upraviť o okolo šesť percent,“ tvrdí Nemešany.

„Daň na lyžiarske strediská je 23 percent. Daň na ubytovanie a stravu je na druhej strane päť percent. Dá sa to teda nejakým spôsobom balansovať,“ myslí si Krišanda.

Už teraz mnohí Slováci hovoria, že lyžovačka je len pre bohatých. Ak už idú na lyže, rozhoduje kvalita služieb. „Sme v podstate zvyknutí na určitú kvalitu, tá sa naozaj z roka na rok zvyšuje“ hovorí Magátová.

Národný portál cestovného ruchu vydal štatistiku, podľa ktorej u nás lyžuje pätina obyvateľstva, teda asi jeden milión ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika