Na hlavný obsah

Biotop hlucháňa hôrneho sa podarilo ochrániť. Ťažbu v lesoch Malej Fatry zastavili

Správa národného parku sa dohodla na ukončení ťažby.

Biotop hlucháňa hôrneho sa podarilo ochrániť. Ťažbu v lesoch Malej Fatry zastavili
Ilustračná snímka - hlucháň. Foto: STVR

Ťažbu v lesoch pod vrcholom Minčol v Lučanskej Malej Fatre zastavili. Na prípad upozornila iniciatíva My sme les. Na zastavení ťažby sa po medializácii prípadu dohodli majitelia pozemkov so Správou Národného parku Malá Fatra.

„Po prehodnotení viacerých argumentov, hlavne čo sa týka hluchánieho biotopu, sme usúdili, že v starých porastoch, ktoré sú staršie ako 130 rokov, došlo už k takému zásahu, že je to pre hlucháňa už dostačujúce. Nebudeme pokračovať v ťažbe a spracovaní náhodnej kalamity,“ informoval riaditeľ Správy Národného parku Malá Fatra (NP MF) Pavol Židek.

Zastaveniu ťažby dreva v Malej Fatre sa v Správach venovali redaktori STVR Ivana Ratkovská a Dominik Veľas:

„Osobne mi to bolo naozaj ľúto, keď som tam bol a videl som, aké lesy sa tam ťažia. Pravdupovediac som ani nedúfal, že to bude mať taký rýchly spád, že sa to zastaví. Som rád, že to nebude pokračovať,“ reagoval Ondrej Kameniar z iniciatívy My sme les.

Majitelia pozemkov po právoplatnom rozhodnutí o zákaze hospodárenia a ťažbe požiadajú o finančnú kompenzáciu od štátu. Ďalšiu ťažbu v lokalite správa NP MF odmieta.

„Dokopy sme tých ohlásení mali okolo 700 kubíkov, ale na všetkých porastoch. Reálne sa doteraz spracovalo okolo 500 až 600 kubíkov, ale hovorím v tom starom poraste, ktorý je uvedený ako vhodný priestor pre hlucháňa. Tak v tomto poraste boli ťažby pozastavené. A aj do budúcna budú,“ uviedol Židek.

Dôležitosť ochrany

Aktivisti upozorňujú na dôležitosť ochrany populácie hlucháňov. „Malofatranská populácia je najzápadnejšia na Slovensku. Je dosť izolovaná a malá, tak je dôležitá v tom smere, že nejakým spôsobom reprezentuje jednu celú genetickú líniu. Ak by vymrela táto populácia, tak strácame celú túto líniu,“ vysvetlil Kameniar.

„Hlucháňovi musíme pomáhať aj trošku inak. A hlavne tým, že by sme sa možno zamerali aj na odchyt predátorov na tokaniskách, na lokalitách, kde sa hlucháni rozmnožujú a zdržujú,“ priblížil Židek.

Inciatíva My sme len zároveň upozorňuje na to, že hlucháň potrebuje pre svoj život veľké rozlohy v stovkách až tisíckach hektárov a každá ťažba ho môže ohroziť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny