Na hlavný obsah

Nová šéfka SND Ťapáková nepodpísala zmluvu divadlu s queer témou: Krok vyvolal reakcie v zahraničí, rezonuje aj na Islande

Zrušenie predstavenia už odsúdil aj islandský autor hry Sjón.

Nová šéfka SND Ťapáková nepodpísala zmluvu divadlu s queer témou: Krok vyvolal reakcie v zahraničí, rezonuje aj na Islande
Riaditeľka SND Zuzana Ťapáková. Foto: TASR/Michal Svítok

Zrušenie predstavenia pražského divadla Studio hrdinů na doskách Slovenského národného divadla (SND) na poslednú chvíľu zaregistrovali aj viaceré české médiá.

Spravodajský portál Aktuálně.cz píše, že pražská a slovenská scéna dlho hľadali spoločný voľný termín, preto zmluvu oficiálne nepodpísali skôr. Brnianske HaDivadlo hovorí o selekcii kultúry na závadnú a nezávadnú.

Studio Hrdinů, čo je pražská divadelná scéna, ktorá sa zameriava prevažne na autorské predstavenia, k situácii chystá besedu na 28. októbra. Vtedy si pripomíname vznik samostatného československého štátu.

Nová riaditeľka SND Zuzana Ťapáková sa rozhodla na poslednú chvíľu nepodpísať zmluvu na hosťovanie pražského divadla Studio Hrdinů. Podľa platformy Otvorená kultúra! bola dôvodom práve queer tematika predstavenia.

Ťapáková uviedla, že sa hosťovanie dohadovalo na poslednú chvíľu a to bolo dôvodom, prečo zmluvu nepodpísala.

Český Deník N uverejnil rozhovor s hercom predstavenia Mesačný kameň Janom Cinom. Ten hovorí, že predstavenie sa nedohodovalo na poslednú chvíľu, ako to prezentuje vedenie Slovenského národného divadla.

Žiadosť odoslali už vo februári tohto roku a v marci padlo rozhodnutie, že sa bude v SND hrať. Potom sa už riešili len technické detaily.

Zrušenie predstavenia odsúdil aj autor hry

Cina hovorí, že sa môžeme len domnievať, že predstavenie zrušili preto, že sa malo hrať v rámci Queer festivalu. Dodal, že zrušenie predstavenia už odsúdil aj islandský autor hry Sjón.

Cina popisuje, že téma Queer je v predstavení silná. Hrajú o tom, čo sa teraz deje na Slovensku, akurát si doteraz myslel, že v skutočnosti sa nič také nemôže stať. Pripomína vraždu príslušníkov queer komunity Matúša a Juraja v klube Tepláreň, ktorá sa stala ešte pred nástupom tejto vlády a hovorí, že kultúra má dnes na Slovensku problém.

Dotýka sa ho to aj preto, že starí rodičia boli slovenskí Rómovia. Stále však bude Slovensko podporovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko