Na hlavný obsah

Česi evakuovaní z Libanonu sa pripoja k Slovákom. Poletia naším lietadlom

O evakuační let požiadalo 18 osôb.

Česi evakuovaní z Libanonu sa pripoja k Slovákom. Poletia naším lietadlom
Ilustračná snímka - letisko v Libanone. Foto: ČTK/Profimedia

V systéme Drozd je 102 registrovaných Čechov v Libanone. Veľvyslanectvo v Bejrúte vedie zoznam tých, ktorí majú záujem o evakuáciu. V najbližších dňoch by niektorí Česi mali odcestovať slovenským letom.

Pre ČTK to vo štvrtok (3. 10.) ráno uviedla Mariana Wernerová z odboru komunikácie českého ministerstva zahraničných vecí. O tento evakuačný let má záujem 18 osôb smerujúcich do Českej republiky, doplnila neskôr.

Izraelskí vojaci sa v južnom Libanone stretávajú s bojovníkmi militantného hnutia Hizballáh a Tel Aviv chystá odvetu za utorkový iránsky útok, pri ktorom na Izrael smerovalo na 200 rakiet.

Český minister zahraničných vecí Ján Lipavský v utorok (1. 10.) povedal, že v minulých týždňoch Česko prostredníctvom ukrajinského a maďarského špeciálu evakuovalo niekoľko občanov z Libanonu. Podľa Českej televízie (ČT) utorkový repatriačný let ukrajinského špeciálu vzal v Bejrúte na palubu šesť českých občanov.

„V systéme Drozd je v tejto chvíli pre Libanon zaregistrovaných 102 Čechov. Náš zastupiteľský úrad v Bejrúte je s Čechmi v kontakte a vedie zoznam tých, ktorí majú záujem o evakuáciu. V najbližších dňoch by niektorí Česi mali odcestovať letom organizovaným Slovenskom v rámci systému EÚ. Stále ešte fungujú aj niektoré komerčné lety,“ povedala Wernerová.

Slovensko svojich občanov vrátane pracovníkov veľvyslanectva letecky evakuuje v závere týždňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet